Makron jedno, Kurti drugo: Ima li Kosovo uslov za ulazak u Savet Evrope? 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je, nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, da će Pariz podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope bez dodatnih uslova. Dok je Jelisejska palata saopštila da je Makron u razgovoru sa Kurtijem istakao „značaj koji Francuska pridaje tome da dođe do brzog i nepovratnog napretka u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Kurti se na društvenoj mreži Iks zahvalio podršci Francuske.

„U razgovoru sa predsednikom Makron zahvalio sam mu se na nepokolebljivoj podršci Francuske Kosovu i izrazio uverenje da će Francuska podržati kandidaturu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, bez daljih uslova, u skladu sa mišljenjem i istorijskih glasanjem u Parlamentarnoj skupštini SE“, napisao je Kurti na društvenoj mreži Iks.

Kako je dodao, Makron je insistirao na punom poštovanju i primeni Osnovnog sporazuma iz Brisela.

U saopštenju Jelisejske palate navedeno je i da je Makron izrazio je danas žaljenje zbog neuspeha referenduma o opozivu albanskih gradonačelnika u četiri većinske srpske opštine na severu Kosova i ponovo apelovao na održavanje novih izbora.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle posete Parizu i razgovora sa Makronom rekao da postoji mogućnost da se pitanej ulasak Kosova u Savet Evrope odloži 16. maja kada bi o tome trebalo da glasa savet ministara SE. On posebnu nadu gaji da će Francuska u tome odigrati ključnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari