Francuska: Slanje nacrta statuta Ustavnom sudu obezbedilo bi podršku za prijem u Savet Evrope 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN POOL

Ambasada Francuske na Kosovu saopštila je da bi slanje nacrta statuta Evropske unije za Zajednicu opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu obezbedilo podršku Kosova za prijem u Savet Evrope, prenosi prištinska Koha ditore.

U odgovoru iz ove ambasade su rekli da je ovaj nacrt statuta najbolja osnova koja se nudi za osnivanje Udruženja.

„Slanje nacrta statuta Asocijacije na ocenu Ustavnom sudu pominje se kao jedan od jasnih koraka koje Kosovo mora da preduzme kako bi obezbedilo podršku u Savetu Evrope, ali je premijer Kurti izjavio da Kosovo nije prihvatilo taj plan kao odvojen od čopora. Slanje nacrta statuta na ocenu Ustavnom sudu bio bi dobrodošao korak da se obezbedi podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope“, navodi se u odgovoru ambasade Kohi.

Koha podseća da se premijer Kosova Aljbin Kurti pre dana sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Kurti se protivio nametanju novih uslova za Kosovo pre konačnog glasanja za članstvo u Savetu Evrope.

Kako se navodi, Kurti je nakon sastanka sa predstavnicima Kvinte i EU na Kosovu rekao da su oni ispunili sve utvrđene uslove i da je svaki drugi zahtev u suprotnosti sa glasanjem u Parlamentarnoj skupštini.

On je zatražio da se pitanje dijaloga ne meša sa procesom članstva Kosova u Savetu Evrope.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile da se nacrt statuta EU uputi na razmatranje Ustavnom sudu, kako bi Kosovo uspešno glasalo za članstvo u Savetu Evrope.

U susretu sa diplomatskim predstavnicima, Kurti je istakao da ne treba dati prioritet tački koja se odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom. On je dodao da ne prihvata nacrt EU statuta asocijacije kao odvojen od paketa Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari