Šta Nemačka očekuje od Prištine kako bi postala članica Saveta Evrope? 1Foto: Printscreen YOUTUBE Insajder

Ambasada Nemačke na Kosovu poručila je da je vreme da Vlada Kosova ubedi države za prijem u Savet Evrope, preduzimajući „druge konkretne korake ka stvaranju Zajednice srpskih opština“.

U odgovoru prištinskoj Kohi, iz nemačke ambasade su naveli da Kvinta i drugi kontinuirano naglašavaju da očekuju da Kosovo preduzme opipljive korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom kako bi ostvarili potrebnu dvotrećinsku većinu u Komiteta ministara Saveta Evrope za članstvo u ovoj organizaciji.

„Takav korak, po našem mišljenju, predstavljalo bi podnošenje predloga statuta Zajednice Ustavnom sudu. Kako je ambasador rekao u svom tvitu posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: „Kosovo mora da uradi veliki posao“. Ovo se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj Vladi da ubede potrebne države članice drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice srpskih opština, na koju se Kosovo obavezalo da će uspostaviti i koja je međunarodna obaveza“, saopštila je nemačka ambasada.

Premijer Aljbin Kurti se pre dan sastao sa ambasadorima Kvinta. Kurti se protivio nametanju novih uslova za Kosovo pre konačnog glasanja za članstvo u Savetu Evrope. Kurti je nakon sastanka sa predstavnicima Kvinte i EU na Kosovu rekao da su oni ispunili sve utvrđene uslove i da je svaki drugi zahtev u suprotnosti sa glasanjem u Parlamentarnoj skupštini. On je zatražio da se pitanje dijaloga ne meša sa procesom članstva Kosova u Savetu Evrope, piše Koha.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile da se nacrt statuta EU uputi na razmatranje Ustavnom sudu, kako bi Kosovo uspešno glasalo za članstvo u Savetu Evrope.

U susretu sa diplomatskim predstavnicima, premijer je istakao da ne treba dati prioritet tački koja se odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom.

On je dodao da ne prihvata nacrt EU statuta asocijacije kao odvojen od paketa Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

„Premijer je naglasio da se član 7. Osnovnog sporazuma ne može izbaciti iz paketa Briselskog sporazuma i Aneksa u Ohridu i ne treba ga stavljati kao prioritet i u centar. On (premijer) je podsetio da je 26. oktobra odbijena ponuda za potpisivanje Paket sporazuma, čime bi se otvorio put za punu implementaciju Sporazuma, uključujući i njegov član 7 koji se odnosi na član 10. S tim u vezi, premijer Ministar je ponovio da dokument koji je Lajčak ponudio kao nacrt statuta za primenu člana 7 u vezi sa članom 10 nije prihvaćen 26. oktobra prošle godine u Briselu“, navodi se u saopštenju Kabineta premijera.

Glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope je poslednji korak konačnog članstva Kosova u ovoj organizaciji. Ovaj komitet će se sastati sredinom maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari