Nije prvi, a ni poslednji put da se Petru Petkoviću zabranjuje ulazak na Kosovo: Da li je razlog religijski ili politički? 1foto FoNet Milica Vučković

„Ovo nije prvi put, a nije ni poslednji da se Petkoviću zabranjuje ulazak na Kosovo. To je sve deo političkih odmeravanja snaga Beograda i Prištine i nema veze sa religijom, niti bilo čime sličnim,“ rekao je za Danas politički analitičar Dušan Janjić povodom tvrdnje direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da mu je Priština bez objašnjenja zabranila da ode na Kosovo, iako je poseta imali verski karakter.

„Treba razmisliti da u budućnosti neko drugi bude direktor te kancelarije, jer Petković sa svojim stavovima i izjavama ne može obavljati ovaj posao. NJegova retorika, koju koristi za unutrašnju politiku rezultira upravo ovim – da ne može da ode na Kosovo kada bi trebalo, a to bi trebalo da mu je primarni posao“, naglasio je Janjić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da mu je Priština bez objašnjenja zabranila da ode na Kosovo, iako je poseta imali verski karakter, kako bi on sa Srbima bio na ponoćnoj uskršnoj liturgiji u manastiru Gračanica.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM Momir Stojanović kaže za Danas da državni zvaničnici Srbije već godinu dana ne mogu da uđu na KiM zbog zabrana Prištine, a istovremeno se vode navodni pregovori u Briselu.

„Logično pitanje za aktuelne vlati u Srbiji jeste o čemu se i kako pregovara, ako niko od srpskih zvaničnika ne može da dođe na KiM, a zabrane Prištine važe i za predsednika Kancelarije za KiM koji treba da rešava životna pitanja Srba u Pokrajini. Čemu i o čemu dalje takvi pregovori“, naglasio je Stojanović.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma, Gračanica Momčilo Trajković kaže da „nije nikakva šteta to što Petković nije došao na KiM“.

„Šta će nam oni koji su nas izdali, samo da još više „posole ranu“ koju su nam napravili. Šteta je što na Kosovu i Metohiji nema države Srbije. Nama trebaju patriote, intelektualci, institucije – SANU, Sabor SPC, da patrijarh ostane na KiM u Pećkoj patrijaršiji…“, rekao je Trajković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari