Samuelsen: Nastaviti dijalog sa Prištinom 1Foto: FoNet/ MSP

Šef danske diplomatije Anders Samuelsen izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja podržava evropski put Srbije, ali da je potrebno ostvariti napredak u oblastima vladavine prava, osnovnih ljudskih prava i slobode medija, kao i bližu povezanost sa spoljnom politikom Evropske unije.

Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i da se sprovedu postignuti dogovori, rekao je Samuelsen posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Uz konstataciju da se Beograd i Kopenhagen ne slažu o statusu Kosova, pošto je Danska 2008. priznala kosovsku nezavisnost, Dačić je ocenio da između Srbije i Danske postoji dobra bilateralna saradnja, za čije unapređenje ima prostora.

Dačić je izjavio da je Danska jedan od najvećih donatora Ministarstva odbrane Srbije, da je pružila pomoć prilikom poplava, za obezbeđenje smeštaja za izbeglice, kao i da se zdravstveni centri u Srbiji opremaju donacijama iz Danske.

Danska je na 17. mestu liste najvećih investitora u Srbiji, rekao je Dačić i izneo podatak da je vrednost trgovinske razmene između dve zemlje tokom prvih devet meseci ove godine iznosila oko 240 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari