Šapić: Novom gradonačelniku su kod mene otvorena vrata 1Aleksandar Šapić Foto: Stanislav Milojković

Očekujem, pre svega, jednu pristojnost i vaspitanje svih odborničkih grupa i poštovanje svake različitosti mišljenja.

Očekujem i da će svaka odbornička grupa na jedan civilizovan način da se bori za ono za šta veruje da je u najvećem interesu Beograđana, kaže u razgovoru za Danas Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd i proslavljeni vaterpolista, odgovarajući na pitanje šta očekuje od novog saziva Skupštine grada u kojem ima odborničku grupu. Šapić je, podsetimo, „trku“ za gradonačelnika Beograda završio kao trećeplasirani, a u novom sazivu gradskog parlamenta ima 12 odbornika.

*Kako komentarišete odluku odborničke grupe Dragana Đilasa da napusti konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta?

– Svako ima pravo da vodi svoju političku borbu na način koji smatra adekvatnim.

* Beograd treba da do sredine juna dobije novog gradonačelnika. Kakva su vaša očekivanja tim povodom? Očekujete li bolju saradnju sa novim gradonačelnikom nego što ste imali sa Sinišom Malim?

– Ponoviću danas isto ono što sam i rekao u jeku izborne kampanje kada su strasti bile najvrelije i kada su mnogi svašta izgovarali. Trudio sam se da i tada, kao i sada, budem hladne glave, jer je to ključna stvar u poslu kojim se bavim. Svi mi koji smo na javnim funkcijama u ime građana, dužni smo međusobno da sarađujemo i nemamo prava da lične animozitete prenosimo na funkcije koje obavljamo. Što se mene tiče, kao što sam već rekao, ko god da bude gradonačelnik Beograda, ima otvorena vrata za svaku vrstu saradnje sa opštinom koju vodim. Boriću se uvek za interes mojih Novobeograđana, dokle god sam tu gde sam danas. To je moja obaveza i pri tom stavu ostajem i dalje. Verujem da će ko god bude dobio priliku da vrši funkciju gradonačelnika razmišljati na sličan način, jer jedino tako može da funkcioniše jedan zdrav i kvalitetan odnos između opštinske i gradske vlasti, a da građani tu ne trpe. Ponavljam i sada kao i tada, to je naša obaveza.

* Izjavili ste u martu da ćete u narednih nekoliko meseci formirati stranku ili pokret na nacionalnom nivou. Dokle ste stigli u takvim planovima?

– Radimo intenzivno na formiranju organizacije na nivou grada. Ukoliko se odlučim za izlazak na republički nivo, javnost će biti o tome blagovremeno obaveštena i upoznata sa našom nacionalnom politikom.

* Da li Vam je prihvatljiva saradnja sa Savezom za Srbiju Dragana Đilasa?

– Podržaćemo svaki dobar i konstruktivan predlog bilo koje političke opcije za koji smatramo da je u interesu Beograđana, i obrnuto.

* Kako komentarišete aktuelnu situaciju na političkoj sceni Srbije?

– Situacija se suštinski već duže vreme ne menja. Dalje ne bih ništa komentarisao, jer bih demantovao sam sebe, a znate da je moj stav oduvek bio da komentarišem samo nivo vlasti kojim se bavim. Ako napravim iskorak na nacionalni nivo, komentarisaću i nacionalne teme.

Ostavka Šešelja

* Vaši politički protivnici su Vam u nekoliko navrata „spočitavali“ što je kontroverzni Nikola Šešelj, sin Vojislava Šešelja većnik u Opštini Novi Beograd. Kako komentarišete to što se Nikola Šešelj zbog izdržavanja kazne u kućnom pritvoru nedavno povukao sa funkcije?

– Nikola Šešelj je podneo ostavku, jer zbog novonastale situacije neće biti u prilici da svoj posao obavlja kao do sada. Na prvoj sledećoj Skupštini biće imenovan novi član opštinskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari