Šapić: SPAS na naredne izbore izlazi samostalno 1Aleksandar Šapić Foto: Stanislav Milojković

Srpski patriotski savez (SPAS) izaći će samostalno na naredne parlamentarne izbore, jer želimo da proverimo kolika ja naša realna snaga i da li građani podržavaju naš program i politiku, izjavio je osnivač SPAS-a Aleksandar Šapić za televiziju N1.

Kako prenosi N1, Šapić je objasnio da je jedno od programskih načela SPAS-a da lokalna politika bude odvojena od nacionalne, i da se izborni sistem promeni na taj način da se glasanje na svim nivoima ne odvija u istom danu, kako građani ne bi bili zbunjeni i kako bi znali tačno za koga i šta glasaju.

SPAS je, kako je rekao, otvoren za saradnju sa svima na lokalnom nivou, dok na nacionalnom želi samostalno da izađe na parlamentarne izbore kako bi proveriio svoju realnu snagu i da li su program i politika koje zastupa, ono što građani žele.

“Da vidimo kako će program biti primljen u javnosti. Ako ne bude bilo pozitivne reakcije, ja ne želim po svaku cenu da egzistiram na političkoj sceni”, poručio je Šapić.

Ipak, o programu SPAS-a malo toga se zna. Više detalja građani bi mogli da saznaju u septembru, najavio je Šapić, jer će do tada, kako je objasnio, proći sezona godišnjih odmora i procena je da će privući veću pažnju javnosti.

“Mi u ovom periodu kontaktiramo ljude u Srbiji, razgovaramo sa onima koji žele da se priključe i sa njima razgovaramo u programu. Treba prvo unutar organizacije da objasnite program da bi oni sa tim izašli pred građane”, kazao je Šapić za N1.

Na pitanje gde bi pozicionira SPAS na političkom spektru, Šapić je rekao da se ideologija u politici prethodnih godina prilično izgubila, ali da bi svoju organizaciju svrstao u umereni desni centar.

SPAS, kako je objasnio, zastupa nacionalnu politiku, okrenutu srpskom narodu i građamnima Srbije, i u kojoj je sprski interes u centru pažnje, a cilj konsenzus o važnim nacionalnim pitanjima.

Jedna od najaktuelnijih nacionalnih tema je upravo Kosovo, i na pitanje kakav je stav SPAS-a o rešavanju tog problema, Šapić je kratko poručio da SPAS poštuje Ustav po kojem je Kosovo sastavni deo Srbije, a da bi o svemu ostalom građani trebalo da odluče na referendumu.

“Ne bih želeo da tumačim termin razgraničenje, i tražim ga po Vujaklijama. Predsednik je bio jasan da kada bude imao predlog (za Kosovo) da će ga razjasniti. Na osnovu termina razgraničenje, ne bih to komentarisao (…) Ne znamo kakva je situacija, ne znamo da li smo pritusniti, da li nam neko preti. Odluku o Kosovu može samo da donese narod, a ne pojedinac (…) Ukoliko se narod na referendumu odluči da se formalno odrekne dela svoje teritorije, onda je to legitimno”, poručio je Šapić.

Lider SPAS-a apelovao je na srpske političare da građanima jasno kažu šta predstavnici međunarodne zajednice traže od njih, ali je i od evropskih zvaničnika zatražio da budu iskreni prema Srbiji.

Za Srbiju, kako je rekao, nema drugog puta, osim puta u Evropu, ali je dodao i da mu se čini da što Srbija više ispunjava uslove iz Brisela, to je dalje od EU.

“Za sad nas niko ne zove (u Uniju). Čuo sam i Makrona i kancelarku Merkel, i koliko vidim sve smo dalje od EU”, ocenio je Šapić i dodao da ulazak u EU ne treba da bude cilj sam po sebi, već da srpsko društvo treba da dostigne evropske standarde.

Pored Srpskog patriotskog saveza, na političkoj sceni Srbije rađa se još jedan savez – Savez za Srbiju koji okuplja veliki broj opozicionih stranaka. Šapić ipak ne vidi svoju organizaciju u toj koaliciji i ponavlja da SPAS želi samostalno da proveri svoj program i svoju politiku na izborima.

Poručio je i da opoziciji i vlasti želi svu sreću na izborima, i da je spreman da sa svima razgovara, ali tek posle izbora, prenosi N1.

“Na izborima predlažete svoj plan, svoj program, a u kamapnji nikoga neću napadati, vređati, klevetati, neću širiti mržnju, bez obzira što je to modul da biste opstali na srpskoj političkoj sceni” , rekao je Šapić.

Na primedbu da bi vlast mogla da bude zadovoljna njegovim stavom o nesaradnji sa ostalim opozicionim strankama pre izbora, Šapić je rekao da od SNS-a nije dobio podršku ni za izbor za higijeničara odeljenske zajednice, za razliku od mnogih u opoziciji.

“Mislim da je Saša Janković bio odličan zaštitnik građana i dobro je što je SNS glasao za njega 2012, Dragan Đilas je bio odličan predsednik KSS, mislim da je čast što je Vuk Jeremić bio kandidat za generalnog sekretara UN. Jedan sam od retkih koji od aktuelne vlasti nije imao nijednu korist. Niti ih hvalim, niti ih kudim, ali to isto ne radim ni sa opozicijom”, naveo je lider SPAS-a za N1.

Ponovio je i da je važno da političari ne šire mržnju, i da bi bilo dobro da politički akteri postignu konsenzus o važnim nacionalnim pitanjima. “Mi ćemo pokušati da pomirimo nepomirljive stvari – partizane i četnike, prvosrbijance i drugosrbijance… Da pronađemo tačke spajanja”, poručio je Šapić.

Dodao je i da će SPAS uvek podržati svaki javni predlog za poštene i fer izborne uslove.

Šapić je rekao i da je istina da nije osnovao novu stranku, već da je preuzeo i preimenovao organizaciju Puls Srbije koju je 2010. osnovao Ljubiša Jovašević u Kraljevu. Kazao je da je prikupljanje 11.000 neophodnih potpisa za formiranje nove stranke “skupo, komplikovano i dugo

traje”, te da tu nema ničeg spornog, i da je istu stvar uradio i Vuk Jeremić sa Narodnom strankom.

Šapić je rekao i da će se SPAS finansirati od donacija članstva i da će trošiti onoliko koliko ima, podsetivši da je i na lokalnim izborima u Beogradu imao najskromniju kampanju.

Na pitanje kada očekuje parlamentarne izbore, rekao je da bi voleo da izbori budu redovni. “Za sada kažu da neće biti na jesen, ali nikad se ne zna”, rekao je Aleksandar Šapić prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari