Saradnja Srbije i Belorusije 1Ana Brnabić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i prvi potpredsednik Vlade Belorusije Vasilij Matjuševskij ocenili su danas u Sofiji da dve države imaju interes za jačanje saradnje u mnogim oblastima, a pre svega u ekonomiji.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je na sastanku, uoči sutrašnjeg Samita Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, rečeno da spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije raste.

Prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje iznosio je 103,5 miliona dolara, što je povećanje od 30,2 odsto u odnosu na 2016, dok je u prvih pet meseci ove godine obim spoljnotrgovinske razmene porastao za 5,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 43,8 miliona dolara.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji u oblasti poljoprivrede, nauke i prosvete, a Ana Brnabić je istakla da je Srbija izuzetno zahvalna za čvrstu podršku koju Belorusija daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Brnabić i Matjuševskij složili su se da je saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope izuzetno važan mehanizam saradnje koji će dodatno ojačati i ubrzati ukupan ekonomski razvoj svih zemalja koje u tome učestvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari