Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i premijer Makedonije Nikola Gruevski razgovarali su juče u Beogradu o unapređenju saradnje između dve zemlje, saopšteno je iz parlamenta. Kako se navodi, Gruevski je istakao značaj saradnje Srbije i Makedonije na političkom i ekonomskom planu, naglasivši da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, među kojima je najznačajniji punopravno članstvo u EU.

On je dodao da je svetska ekonomska kriza uticala na ekonomsku stabilnost čitavog regiona, a time i na ekonomsku razmenu Srbije i Makedonije. Gruevski je izrazio uverenje da će se kriza lakše podneti intenzivnijom saradnjom na svim nivoima i realizacijom projekata od zajedničkog interesa, kao što su otvaranje tri nova granična prelaza, izgradnja Koridora 10 i projekti u oblasti energetike. Đukić-Dejanović je kazala da je zajednički interes obe zemlje stabilnost regiona, kako na ekonomskom planu, tako i na polju evropskih integracija.

Gruevski se juče sastao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, kao i sa predsednikom Borisom Tadićem. Srbija i Makedonija o pitanju Kosova imaju različite stavove, ali verujem da, nakon odluke Međunarodnog suda pravde, „možemo ponovo sesti i razmotirti naše postojeće pozicije“, rekao je Tadić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari