Saša Janković: Vodio sam sličnu kampanju kao Tramp 1Foto: EPA/ BEHAR ANTONY POOL

Prekjučerašnjem predavanju u beogradskom hotelu Hajat pod nazivom „Razumeti Ameriku danas“, na kojem je glavni govornik bio neformalni politički savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Kori Levandovski, prisustvovali su i političari Dragan Šutanovac i Saša Janković.

Osim Levandovskog, na skupu je govorio i DŽordž Gigikos, bivši zamenik pomoćnika predsednika SAD. Predsednik Demokratske stranke u ostavci Dragan Šutanovac kaže za Danas da je očekivao više o temi „Razumeti SAD danas“, a „čuli smo interesantnu priču iz političkog marketinga i populizma“.

– Zanimljivo, a i kod nas je praksa, pored činjenice da su izbori bili pre godinu i po dana, česta tema obraćanja u Hajatu bile su demokrate – Obama, Klinton, čak i Mišel Obama. Ipak su oni (Levandovski i Gigikos) profesionalci koji rade za svog gazdu i svoj posao rade odlično. Sve u svemu, interesantno, smatra Šutanovac.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković kaže za Danas da je „izvanredna prilika bilo čuti iskustva šefa pobedničke kampanje na najvećim predsedničkim izborima na svetu“.

– Interesantno, u drastično različitim uslovima i kontekstu, kampanje čoveka sa ogromnim bogatstvom u Americi i čoveka bez imalo novca u Srbiji vođene su na istom principu – uz rušenje svih tabua i mimo svih ranijih praksi. Obojica smo koristili društvene mreže bez nadzora saradnika, potpuno iskreno iskazujući svoje stavove i oslanjali se na neposredan kontakt sa građanima zbog negativnog stava mejnstrim medija. Otprilike tu se sličnosti završavaju. On je pobedio, u Americi je nezamislivo da neko kupuje glasove, primorava ljude da glasaju za njega ili „pegla“ listiće, navodi Janković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nije u ponedeljak susreo sa Korijem Levandovskim, koji se smatra za neformalnog savetnika američkog predsednika Donalda Trampa, kažu za Danas izvori bliski državnom vrhu Srbije. Naši sagovornici navode da se Vučić nikada nije sastao sa Levandovskim, kao i da je u ponedeljak bio do kasnih sati na večeri sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom. S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, za koga su pojedini izvori našeg lista rekli da će organizovati večeru za Levandovskog, nije odgovorio na pitanje da li su takve tvrdnje tačne.

Kori Levandovski je za Tanjug izjavio da u „životu nije sreo“ Vučića i istakao da je izmišljena priča da je od predsednika Srbije dobio milion dolara kako bi mu omogućio kontakt sa Trampom.

Levandovski je na predavanju, između ostalog ocenio da je Tramp načinio otklon od spoljnopolitičkog kursa prethodne administracije, što pokazuje njegova spremnost da razgovara i sa liderom Severne Koreje Kim DŽong Unom, kako bi Pjongjang odustao od nuklearnog programa. Komentarišući odnose SAD i Rusije, on je istakao da postoje segmenti u kojima dve države mogu da sarađuju, uključujući potrebu za unapređenjem situacije u Siriji, ali da SAD ne mogu da tolerišu kada Asadov režim koristi hemijsko oružje protiv sopstvenih građana.

Prema mišljenju Levandovskog, građanima EU je „dosta političara“ i potrebno je reformisati Uniju. „Potrebni su nam pravedniji trgovinski sporazumi sa EU, za razliku od loših dogovora iz prošlosti… EU treba da se oslobodi korumpiranih birokrata. U tom smislu može da se ugleda na Trampovu administraciju… Tramp je iz Bele kuće otpustio birokrate koji su se ponašali kao da su oni vlasnici Bele kuće, a on podstanar…“, kazao je Levandovski.

Povodom smene državnog sekretara SAD Reksa Tilersona i postavljenja Majkla Pompea na tu funkciju, Levandovski je rekao da „Tilerson nije delio viziju predsednika Trampa o globalnoj ekonomiji i globalnim odnosima“.

Šansa za jačanje veza

Prema mišljenju Korija Levandovskog, „nikada nisu postojale veće šanse“ za unapređenje srpsko-američkih odnosa. „Nadam se da će Srbija iskoristiti otvorenost Trampove administracije za nove ideje“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari