Šef Unmika Lamberto Zanijer danas će pred Savetom bezbednosti UN predstaviti redovni tromesečni izveštaj o radu te misije na Kosovu, a na sednici u Njujorku govoriće i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.


Zanijer je juče ocenio da su predstojeći razgovori Beograda i Prištine o rešavanju praktičnih pitanja „trenutno u centru pažnje, ali da će proces pristupanja EU, što je strateško opredeljenje Srbije, u jednom trenutku verovatno zahtevati rešenje pitanja srpskog priznavanja nezavisnosti Kosova“.

S druge strane, kako je naveo u razgovoru za Glas Amerike, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde pokazalo se da je za većinu članica UN kosovska nezavisnost političko, a ne pravno pitanje. „Imam osećaj da mišljenje MSP nije imalo veliki uticaj na Savet bezbednosti. Verujem da će SB UN, kao i na sastanku u avgustu, pozdraviti proces koji vodi ka direktnom dijalogu Beograda i Prištine… Mislim da je veoma dobro da je EU prisutna u tom procesu“, rekao je Zanijer.

Šef Unmika je istakao da je situacija na severu, gde većinom žive Srbi, najveći izazov za kosovske vlasti. „UN se nisu izjašnjavale o sadržaju strategije vlasti u Prištini (za „integraciju“ severnih opština). Ono što je važno su modaliteti primene te strategije. Svaka strategija je dobra ako je zasnovana na razgovorima sa svim relevantnim učesnicima, ljudima na terenu i zajedničkoj viziji“, kazao je italijanski diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari