SDA Sandžaka organizuje proteste 1Sulejman Ugljanin Foto: SDA

Treća sreća. Tako najkraće može da se kaže za sutrašnji protest u Novom Pazaru. Organizuje ih najstarija bošnjačka partija, SDA Sandžaka.

Ovu informaciju, pre tri dana, na konferenciji za novinare, saopštio je lider te partije Sulejman Ugljanin Rekao je da su primili poziv organizatora protesta u Srbiji „1 od 5 miliona“ i pozvao Novopazarce da učestvuju u prvoj protestnoj šetnji pod nazivom „Za sigurnu budućnost“. Ugljanin je ocenio da građani Sandžaka imaju mnogo više razloga za proteste, posebno Bošnjaci koji su bili žrtve otmica ubistava i drugih nerasvetljenih zločina, i da je „Srbija danas sigurna kuća za ratne zločince, nedemokratska država u kojoj nema ravnopravnosti, slobode i vladavine prava“.

-Građani su postali taoci sistema kojim rukovode paralelne strukture vlasti, a koje mi želimo da pobedimo kako bismo novu državu izgradili na zdravim temeljima – naglasio je Ugljanin i dodao da njegova partija „u potpunosti prihvata Sporazum sa narodom i principe rada buduće Vlade Srbije sastavljene od nestranačkih stručnjaka“. Lider SDA Sandžaka ponovio je da „predsednik Srbije i ostali organi negiraju genocid nad Bošnjacima“ nad kojima se sprovodi i aparthejd pri zapošljavanju u policiji, sudstvu, tužilaštvu i ostalim državnim i javnim institucijama. To su dodatni razlozi da građani izađu i izraze svoje nezadovoljstvo“. Istakao je da „raspisivanje izbora ne zavisi od nas, ali je naš interes da ovaj režim što pre ode. Naši poslanici neće ulaziti u skupštinsku salu, ali će u zgradi Skupštine raditi kako bi ostvarili socijalna, ekonomska, kulturna i druga prava građana“.

Međutim, dozu podozrenja izazvala je informacija, koju je istog dana objavio Radio Sto plus, da je organizator protesta „1 od 5 miliona“ Srđan Marković rekao da ih iz SDA Saandžaka, niko nije kontaktirao povodom organizovanja protesta u ovom gradu i da je za Ugljaninovu izjavu i organizovanje protesta čuo iz medija. „Pročitao sam i da taj protest u Novom Pazaru ima drugačije ime, a ne „1 od 5 miliona“. Naravno, svako ima pravo da protestuje, ali treba napraviti jasnu razliku između građanskih i stranačkih protesta“, naglasio je Marković.

Od početka organizovanja protesta u Srbiji, postavljano je pitanje zašto ih nema u Novom Pazaru. Onda su se, pre dvadesetak dana, na Fejsbuk stranicama pojavile najave i odjave protesta. Prvo se oglasila Levica Srbije Novi Pazar. Ova partija nema svoj odbor u Novom Pazaru i njegovo konstituisanje je u najavi. Fejsbuk stranica je odmah ugašena. Levicu Srbije zamenio je „Stari Dedo“, ali je i on odustao, jer za svoj naum nije imao podršku političkih partija sa ovog prostora. Iznenadni pozivi i otkazivanja, izazvali su brojne spekulacije ko se iza svega krije. Najviše je bilo onih koji su tvrdili da je sve politička ujdurma, jer sve tri velike bošnjačke partije na neposredan i posredan način učestvuju u vlasti sa SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari