Šefovi poslaničkih grupa vladajuće koalicije dogovorili su se juče na sastanku sa predsednikom parlamenta Oliverom Dulićem da se sednica Odbora za finansije održi sutra, a da sednica parlamenta bude sazvana za utorak 11. septembra. Na sastanku nije bilo reči o tome na koji način su Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija prevazišle nesuglasice oko imena kandidata za Savet Državne revizorske institucije (DRI).

Šefovi poslaničkih grupa vladajuće koalicije dogovorili su se juče na sastanku sa predsednikom parlamenta Oliverom Dulićem da se sednica Odbora za finansije održi sutra, a da sednica parlamenta bude sazvana za utorak 11. septembra. Na sastanku nije bilo reči o tome na koji način su Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija prevazišle nesuglasice oko imena kandidata za Savet Državne revizorske institucije (DRI). Do zastoja u zakazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj, prema Ustavnom zakonu, treba između ostalog da bude izabran i Savet DRI, došlo je jer Odbor za finansije u vise navrata nije imao kvoruma i nije mogao da utvrdi listu kandidata. Očekuje se da Odbor za finansije sutra utvrdi listu kandidata za savet DRI. Za predsednika Saveta DRI predložen je Radoslav Sretenović, kandidat DSS.
Sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije pokušaće da sastave zajedničku listu kandidata za sudije Ustavnog suda, izjavio je juče predsednik parlamenta Oliver Dulić, nakon konsultacija sa šefovima svih poslaničkih grupa. Dulić je novinarima rekao da je juče bilo reči o principima predlaganja, a da će sledeće nedelje početi dogovori o konkretnim imenima. Prema njegovim rečima, veoma je važno da se sve političke opcije slože oko tako bitnih državnih institucija.
Predsednik parlamenta je podsetio da Skupština treba da sastavi listu od 10 kandidata za izbor sudija i da je dostavi predsedniku Srbije, koji s te liste bira pet kandidata. Predsednik Srbije Boris Tadić je ranije dostavio parlamentu svoj predlog od 10 kandidata za izbor sudija Ustavnog suda, od kojih parlament treba da izabere pet. Predsednik parlamenta je izrazio nadu da će poslanici do kraja septembra doneti zakon o Ustavnom sudu i o postupku pred Ustavnim sudom.
Na pitanje da li će Skupština u skladu sa Ustavnim zakonom doneti sve potrebne zakone neophodne za raspisivanje predsedničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora, Dulić je odgovorio da je realno da se sledeće nedelje održi sastanak, pre svega sa ministrima, koji bi trebalo da dostave konkretne zakone. Istakao je da će tražiti od ministara obaveštenje o izradi neophodnih zakona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari