Sednice RIK od sad i elektronski 1Vladimir Dimitrijević (desno) Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Republička izborna komisija (RIK) Srbije donela je odluku o održavanju elektronskih sednica u skladu s preporukama zbog porasta obolelih od kovida 19.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta ocenila je da je ta promena Poslovnika RIK-a dva dana pre ponavljanja izbora „neverovatna“ i da, iako su izbori u Srbiji 21. juna bili redovni, o roku, sve je „neredovno i neregularno“.

„Svaki akt koji je donet jeste donet suprotno zakonu i suprotno pravilima RIK-a. Posle ponovljenih izbora (na jednom broju glasačkih mesta) treba da se proglase rezultati i ta sednica onda treba da bude bez javnosti. Nikad dosad u parlamentarnoj demokratiji niti su ovako izbori sprovedeni, niti su se ovako menjala akta u toku samog izbornog procesa“, rekla je Radeta.

Ona je rekla da je zabrinuta jer izmenjeni Poslovnik propisuje da se elektronska sednica smatra održanom bez obzira na to koliko odgovora stigne od članova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević odgovorio je da je „model elektronskih sednica“ preuzet iz drugih državnih organa i dodao da sama sednica o proglašenju rezultata sigurno neće biti elektronska.

Na pitanje o zdravlju članova RIK-a pošto su neki mediji objavili da je sedmoro zaraženih, Dimitrijević je rekao da on nema takve informacije i da je „to da li neko ima temperaturu njegovo lično pravo“.

Članovi RIK-a odbacili su kao nablagovremene primedbe lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića na rešenje o ponavljanju izbora.

Na primedbe članice RIK-a Srđane Videnović da su istekli rokovi da RIK proglasi preliminarne rezultate, Dimitrijević je citirao da „u članu 86 piše da rezultate izbora RIK objavljuje u roku od 96 časova od završetka glasanja, a do tada objavljuje privremene“.

„Prema tome, oni se ne proglašavaju kao konačni, već se samo objavljuju i mi smo ih objavili“, rekao je Dimitrijević.

RIK je na današnjoj sednici doneo i odluku o obrazovanju biračkih mesta i odbora za ponovljeno glasanje u sredu, 1. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari