Šefovi diplomatija EU: Priština odmah da povuče carine od 100 odsto Srbiji i BiH 1Foto: Pixabay

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas na zasedanju u Luksemburgu zatražili da vlasti u Prištini „odmah stave van snage“ carine od 100 odsto na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, naglasivši da se time krše odredbe sporazuma o regionalnoj trgovini CEFTA.

Oni su dodali da takse podrivaju regionalnu saradnju i „obaveze i duh Sporazuma o saradnji i pridruživanju“ EU i Kosova.

Ministri inostranih poslova EU su podvukli da „duboko žale“ zbog tog postupka kosovske vlade i naglasili da „Priština u okviru dijaloga s Beogradom, uz posredovanje EU, mora da učini suštinske napore da doprinese stvaranju uslova koji tome vode, kao i da se uzdrži od bilo kakvog čina koji se može shvatiti kao provokacija“.

„Savet ministara EU stavlja do znanja da je sadašnje stanje neodrživo“ i da zato „dijalog mora da se obnovi što pre“.

„Sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom moraju biti rešena sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim zakonom i tekovinom i doprineti regionalnoj stabilnosti“, stoji u zaključcima ministarskog zasedanja.

„Zaključivanje bez daljeg odlaganja tog sporazuma uz posredovanje Visokog predstavnika EU je“, kako je ukazano, „od suštinske važnosti da bi Kosovo i Srbija mogli napredovati svojim odgovarujućim okvirima na evropskom putu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari