Šeholi: SLS sa Srpskom listom od početka u vladi 1Foto: Facebook/Ramus Haradinaj

Imenovanje Dijane Živić za novu ministarku poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova uzburkalo je vlast u Srbiji, ali i pripadnike Srpske liste, bliske naprednjacima.

Ona je karakterisana kao „privatna Srpkinja“ koja ruši slogu među Srbima na Kosovu, i koja je spona srpske opozicije sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

*Živić se juče nije javljala na broj telefona poznat redakciji. U Savezu za Srbiju kažu da „samo ozbiljno poremećen um može izbor žene, koju niko ne zna, da na bilo koji način povezuje sa Savezom za Srbiju“, i podsećaju da je Haradinajeva vlada ta koja je izabrana glasovima Srpske liste.

Politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi, imenovanje nove ministarke iz redova Samostalne liberalne stranke, komentariše takođe podsećanjem da je SLS, zajedno sa Srpskom listom, od samog formiranja deo vlade Haradinaja.

– Naime, SLS u vladi Haradinaja, kao poseban srpski politički subjekat, ima i zamenike ministra po određenim ministarstvima. Prema tome za mene nije iznenađenje da je premijer odlučio da iz SLS imenuje ministra a u ovom slučaju ministarku poljoprivrede u vladu Kosova. Smatram da nije u redu to što gospođu Živić vezuju sa opozicijom u Srbiji, jer je SLS u prošlom mandatu skupštine Kosova, pa i sam njen lider Slobodan Petrović bio u koaliciji sa Listom Srpska i više puta bili su na konsultacijama i razgovorima kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Uostalom, vreme će pokazati da li je SLS u koaliciji sa opozicijom u Srbiji. Ali i ako je to tako, onda je srpski narod na Kosovu onaj koji će na budućim izborima da putem glasanja pokaže da li SLS ima podršku naroda u toj odluci – zaključuje Šeholi.

On dodaje da je kosovska javnost upoznata sa tim da su ministri Liste Srpska od marta prošle godine u ostavci.

– Činjenica je da su ministarstva koje su vodili ministri Liste Srpska u veoma teškom političkom položaju, jer jednostavno ni Vlada niti premijer Kosova ne znaju kako da postupaju, s obzirom da su se predstavnici Liste Srpska izjasnili da su u tehničkoj ostavci. Taj termin tehnička ostavka nije prepoznatljiv u Ustavu Kosova. Ili daješ ostavku i nisi deo vlade ili nastavljaš da radiš i pokušavaš da se programom stranke namećeš premijeru sa projektima – zaključuje naš sagovornik.

Prošli ministar poljoprivrede u ostavci Nenad Rikalo, sa kvote Srpske liste, smenjen je iz kosovske vlade 2. februara jer je, prema pisanju kosovske štampe, to bio jedan od šest uslova koje je Socijaldemokratska partija Kosova postavila premijeru Ramušu Haradinaju za glasanje o budžetu Kosova. Pred najavljenu smenu Rikala, prenosi Kossev, oglasio se i predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, koji je izjavio da „postoji mogućnost da SLS ponovo bude deo Vlade Kosova“.

Na imenovanje Živićeve reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i u saopštenju naveo da je ona „takozvana“ ministarka, da „ne predstavlja srpski narod“ i da će biti tretirana u skladu sa tim“. To konkretno znači da „neće biti bilo kakve komunikacije i saradnje, kako od državnih organa Srbije, tako i legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda na KiM na svim nivoima, uključujući lokalni i centralni“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbor Živićeve smatra uvredom. „Haradinaj bira privatne Srbe za svoje ministre, koji nigde nisu izabrani i za koje srpski narod nije glasao, samo kako bi pokazao da je on svemoćan i da oni koji ih podržavaju da su svemoćni,“ Vučićev je komentar.

Srpska lista navela je da je Živićeva iz SLS, čiji članovi, kako se navodi, učestvuju u protestima SZS na KiM i deluju protiv državne politike, te je ona na taj način i zvanično postala spona između Đilasa, Jeremića, Obradovića i Haradinaja.

Vulin pojašnjava Vučića

Ministar odbrane Aleksandar Vulin objasnio je šta znači termin „privatni Srbin“: „To znači da su to Srbi koji ne predstavljaju nikoga, koji predstavljaju samo sebe, koji imaju nekad klijentske veze sa predstavnicima vlasti u Prištini, a nekad su ucenjeni, kako kad.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari