Sekretar NATO danas na Kosovu 1 Jens Stoltenberg Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas će posetiti Kosovo.On će se sastati sa komandantom Kfora, Đovanijem Fungom, pripadnicima Kfora i drugim međunarodnim institucijama na Kosovu.

Stoltenberg će se susresti sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Isom Mustafom, zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Kosova, Enverom Hodžajem.

Teme razgovora nisu najavljene, a agencija Preševa jone prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika NATO, uoči posete Stoltenberga Prištini da bi i potporni zid uz reku Ibar mogao biti tema.

Stoltenberg u Prištinu stiže posle posete Bosni i Hercegovini, gde je u intervjuu za TV1 rekao da je i pored određenih izjava, retorike, incidenanat „koji kod nas izazivaju zabrinutost“, uveren da građani i lideri ove regije neće ponoviti istu grešku.

Generalni sekretar NATOa je rekao da građani na Zapadnom Blaknu znaju kakave bi posledice eventaulno izazvao novi rat.

„Zato ovim putem pozivam sve aktere da spuste tenzije i da nastave sa izgradnjom mira u zemljama regiona“, poručio je Stoltenberg i kao primer promene paradigme rata u paradignu mira spomenuo severnu Evropu odakle i sam dolaze, odnosno nordijske zemlje Norvešku, Dansku i Švedsku.

„Vekovima smo se borili sa ratnim izazovima, ali uspeli smo da prevaziđemo prošlost, a sada smo postali jako dobri prijatelji“, rekao je Stoltenberg.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari