Server: Opasan stav Borelja 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Američki ekspert za zapadni Balkan Danijel Server izjavio je danas da je neodbacivanje ideje o korekciji granica i razmeni teritorija između Srbije i Kosova visokog predstavnika Evropske unije Đozepa Borelja „opasan i neiskren stav“, prenosi Gazeta ekspres.

Server je rekao da se Borelj kreće na liniji koju sledi i izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel. Kako je rekao, Boreljovo neprotivljenje „zadiranju u granice“ znači neiskrenost.

Prema njegovim rečima, Španac (Borelj) na čelu diplomatije EU „već vrlo dobro zna da Tači i Vučić pripremaju sporazum o razmeni ljudi i teritorija zasnovan na etničkoj liniji“.

Server je ocenio i da Borelj prihvata Grenelov stav.

Tako nešto je bez presedana u periodu posle hladnog rata i krši osnovne principe, a zbog čega je, kako je upozorio, većina ratova na Balkanu i počela.

On je dodao i da bi takav pristup, da su moguće korekcije granica, izazvao lančanu reakciju i destabilizaciju i Srbije i Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

„Opasno je, jer bi takva razmena izazvala lančanu reakciju i nestabilnosti u Srbiji (posebno Sandžaku), BiH i Severnoj Makedoniji“, kategoričan je Server.

Ukazuje i da bi promena granica na Balkanu, zasnovana na etničkoj liniji, takođe ojačala položaj Rusije u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. Server kaže da bi Borelj trebalo da bude zabrinut time šta promena granica znači i za Kataloniju.

„Srećom, Nemačka je bila jasna i jednoglasna u svom principijelnom protivljenju razmeni teritorija i naroda na osnovu etničkih linija. Ali Merkel odlazi i niko ne zna ko će je slediti“, zaključio je Server, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari