Šešelj: Otkažite sastanak u organizaciji EP 1Aleksandar Šešelj Foto: Beta/Milan Obradović

Aleksandar Šešelj zatražio je od vladajuće većine da otkažu sastanak u Skupštini Srbije sa bivšim evropskim parlamentarcima, ljudima bez ikakvog legitimiteta i važnosti i da prestanu sa ponižavanjem najviše zakonodavne vlasti u Srbiji.

On je na početku sednice parlamenta Srbije , naveo da ukoliko postoje problemi u u organizovanju izbora i izbornog procesa , to treba da reše parlamentarne stranke , bez stranog mešanja.

„Ukoliko sastanak ne otkažemo, pokazaćemo da u Srbiji nema demokratije, da smo mi zemlja trećeg sveta i da sami ne znamo ni štra su to parlamentarni izbori, ni šta je Narodna skupština. Sprema se jedno poniženje da u Skupštini Srbije organizuju bivši poslanici evropskog parlamenta nekakve konsultacije i daju instrukcije kako treba da izgleda proces izbora u Srbiji i skupštinski život. Dakle mi sami ne znamo kako funkcioniše demokratija i kako treba da radi skupština, naučiće nas bivši poslanici evropskog parlamenta i još se kao pozitivna stvar navodi činjenica da su oni popravili stanje i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kada su oni imali problema sa svojim parlamentom“, naveo je Šešelj.

On je naveo da Eduard Kukan i Knut Flekenštajn koji 9. i 10. oktobra dolaze u srpski parlement da razgovaraju sa vladajućim i opozicionim poslanicima o izbornim uslovima, nemaju nikakav legitimitet i važnost da budu glavni organizatori i sprovode izbore u Srbiji.

Šešelj je dodao i da radikali od početka ovog saziva Skupštine ukazuje na anomalije njenog Poslovnika, jer, kako je ocenio, favorizuje vlast i vladajuće strankeIstakao je i da je za kvalitet parlamentarnog života i demokratije uvek bolje da opozicija ima više prostora i ocenio da je vlada počela da sprovodi promene tek kada je došao „diktat“ iz inostranstva.

Boban Birmančević, poslanik Srpske napredne stranke u delu sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima pitao je Ministarstvo pravde i Tužilštvo „da li je neko od onih koji su pretili predsedniku države Aleksandru Vučiću, koga građani nazivaju Aca Srbin, procesuiran i izveden pred lice pravde“.

„Upravo su pretnje Vučiću , pretnje građanima Srbije, imajući u vidu da taj čovek ima podršku 60 odsto građana i da u skladu sa tim vodi ovu Srbiju na pravom putu ,odnosno na putu jedinstva i rezultata“, rekao j Birmančević .

On je upitao i da li je neko od onih koji su napadali saobraćajne znakove u Beogradu priveden zbog napada i kako je to moguće da gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u radno vreme lepi neke parole i to ne u svom gradu , nego na saobraćajne znake kod Loznice.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe „Pokret za spas Srbije-Nova Srbija“ zatražio je da se održi sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije na kojoj bi se analizirali efekti učešća predstavnika Srba i šta se dobilo izlaskom na te izbore,ali je apelovao i na predsednicu Vlade Anu Brnabić da što pre u parlament pošalje najavljene izmene Zakona o zaštiti prirode. Tim zakonom, kako je rekao, bila bi onemogućena izgradnja mini hidroelektrana u zaštićenom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari