Simatovićev svedok: SDB Srbije nije 1991. poslala Kapetana Dragana u Knin 1Dragan Vasiljković Foto: EPA/DEAN LEWIS

Odbrana Franka Simatovića-Frenkija dokazivala je danas pred sudom u Hagu, preko svedoka Radivoja Mićića, da Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije 1991. nije u Knin poslala Kapetana Dragana da formira, obuči i predvodi oružane srpske jedinice u rat protiv vlasti Hrvatske, kao što tvrde tužioci.

Simatović (69), operativac SDB Srbije, optužen je, zajedno sa bivšim šefom te službe Jovicom Stanišićem (69), za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su, kao jedinica SDB Srbije „crvene beretke“, čije je prve pripadnike u Kninu, u leto 1991. za račun Službe obučio Kapetan Dragan.

Mićić, tadašnji pripadnik SDB Srbije, posvedočio je, naprotiv, da su ta služba i njen operativac Simatović tada pratili, nadzirali i „provocirali“ Kapetana Dragana, koji je zbog svojih veza sa stranim obaveštajnim službama i opozicijom u Srbiji, predstavljao „opasnost“ ne samo za krajiške Srbe, nego i za „ceo region“.

Na pitanje Simatovićevog branioca Mihajla Bakrača „kako je Kapetan Dragan bio opasnost za region“, Mićić je objasnio da ga je SDB Srbije smatrala „mogućim stranim agentom, koji pod patronatom Srpskog pokreta obnove, odlazi u Knin da organizuje dobrovoljce ili oružane snage“.

„Mogao je da bude zloupotrebljen od strane službe… i da se sva krivica za oružane sukobe svali na Srbe“, rekao je svedok.

Iz službene beleške koju je Simatović sačinio u aprilu 1991. o „kontaktu“ sa Kapetanom Draganom, advokat Bakrač je citirao da je Dragan, kao „profesionalni plaćenik“, „mogao imati veze sa američkom, izraelskom i britanskom obaveštajnom službom“, ali da se „prednost daje izraelskoj“.

Deo beleške u kojem Kapetan Dragan nudi Simatoviću da, svojim kanalima, nabavi oružje i opremu za SDB Srbije iz SAD, Mićić je protumačio kao posledicu Simatovićeve „provokacije“, uobičajenog metoda kojim obaveštajac otkriva namere i mogućnosti osobe koju nadzire.

Svedok je negirao da je Simatović ikada bio uključen u nabavku oružja za SDB Srbije.

Mićić je sugerisao i da je SDB Srbije, istovremeno, koristila Kapetana Dragana kao „izvor“ i da je zbog toga bio odbijen predlog da on bude „tajno pritvoren“ i ispitan o vezama sa stranim službama.

„Kada je Kapetan Dragan napustio Beograd i otišao u Knin, bilo je neophodno da se i tamo prati njegova aktivnost“, kazao je Mićić, precizirajući da je na taj zadatak, zajedno sa Simatovićem, pošao i operativac Dragan Filipović-Fića.

Iako je Kapetan Dragan bio „glavna meta“, po Mićiću, su se Simatović i Filipović, u leto 1991, u Kninu „bavili i drugim aktivnostima“, ali su to bili „isključivo obaveštajni poslovi, odnosno prikupljanje informacija na terenu“.

Svedoka Mićića sutra će ispitivati odbrana prvooptuženog Stanišića.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces u kojem međunarodni sud u Hagu utvrđuje da li su zvaničnici Srbije odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haški sud do sada nije osudio nijednog funkcionera Srbije za te zločine.

Po optužnici, zlodela za koja se teret Stanišić i Simatović počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem je čelu bio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Tužioci tvrde da je cilj tog zločinačkog udruženja bilo nasilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikog dela teritorije Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari