Sindikat policije Kosova odložio štrajk 1(arhivska fotografija) Foto: Đorđe Savić/EPA

Sindikat Policije Kosova (PK) odlučio je danas da ne stupi u najavljeni štrajk već da sačeka konačnu odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o platama u javnom sektoru.

„Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona ne tumači i ne raspravlja o odlukama sudova Republike Kosovo, ali tražimo od Ustavnog suda da pitanje zakona o platama tretira prioritetno“, saopšteno je iz sindikata PK.

U saopštenju se ističe da oni insistiraju da se plate na osnovu zakona isplate retroaktivno od dana stupanja na snagu Zakona čiju je ocenu ustavnosti zatražio ombudsman Kosova.

„Takođe je na ovom sastanku jednoglasno odlučeno da se održe sastanci sa nosiocima institucija zemlje, kako bi se ispunili dugogodišnji zahtevi Sindikata Kosovske policije“, kaže se u saopštenju.

Zbog odluke Ustavnog suda da do 30. marta naredne godine suspenduje primenu Zakona o platama, danas su štrajkovali zaposleni u Kliničko bolničkom centru Kosova, osim zdravstvenih radnika Urgentne klinike.

Na svim nivoima obrazovanja takođe je organizovan dvosatni štrajk prosvetnih radnika.

Ustavni sud Kosova je juče prihvatio zahtev kosovskog ombudsmana za privremenu suspenziju primene Zakona o platama koji je stupio na snagu 1. decembra i ta odluka važi do 30. marta naredne godine.

Zahtev za stavljanje van snage Zakona o platama i privremenu suspenziju njegove primene dostavljen je Ustavnom sudu Kosova pošto je kosovski ombudsman primio 35 žalbi raznih subjekata javnog sektora podnetih protiv zakona o platama, uključujući žalbe iz zdravstva, obrazovanja, policije i državnih službi.

Prema ombudsmanu, zakon o platama nije u skladu sa ustavnim načelom jednakosti pred zakonom, sa principom podele vlasti i drugim ustavnim načelima i pravima utvrdjenim u medjunarodnim konvencija koje su prema Ustavu primenjive na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari