Skot: Američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih građana 1

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot istakao je danas za Radio Beograd da je obeležavanje 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se dva naroda podsete snažnih istorijskih i kulturnih veza.

On je napomenuo da je važno da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvete prijateljstvu i saradnji.

Skot je podsetio da je američki predsednik Vudro Vilson naložio je postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

„Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama“, rekao je Skot.

„Hoću da naglasim da se ovakva vrsta simboličkih odavanja počasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, u stvari podizanjem srpske zastave bilo je prvi put u američkoj istoriji da se na ovakav način predsednik odlučio da ukaže poštovanje drugoj naciji“, istakao je američki ambasador.

Skot je ocenio da Sjedinjene Države i sada nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi Evropskoj uniji (EU).

„U ovom novom veku američka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoći širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoć potrebna“, rekao je Skot.

On je dodao da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih građana.

„Ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za američko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija“, poručio je Skot. (kraj) vbr/ivt 19:06

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari