Skot: Tramp bi voleo da poseti Srbiju 1Kajl Skot Foto: N1

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da bi predsednik SAD Donald Tramp voleo da dođe u Srbiju.

„Mislim da bi mu bilo jako lepo“, kazao je Skot za televiziju Prva.

On je rekao da bi pozdravio Trampovu posetu Srbiji.

On je izjavio da mu je drago što je uhapšena osoba odgovorna za napad na novinara portala Žig Info Milana Jovanovića u Grockoj, ali da je bilo još incidenata u Srbiji – u kojima su novinari maltretirani na ulici zbog njihovog posla i nazivani najpogrbnijim imenima.

„Novinarstvo je plemenita profesija. Sloboda medija je izuzetno bitna za svaku demokratiju. Politički lideri i javne ličnosti moraju biti spremni da trpe kritiku i odgovaraju medijima za svoje stavove. Novinari takođe moraju biti odgovorni u svom izveštavanju. Treba da izveštavaju o činjenicama, a ne da izražavaju mišljenja“, kazao je Skot za televiziju Prva.

Srpski građani, kako je naveo, svojim novcem treba da zahtevaju to od novinara tako što neće kupovati novine koje proizvode đubre, već da svojim novcem treba da podržavaju odgovorno novinarstvo.

„Naljutim se kada vidim neke naslove koji su pogrešni i lažni i koji me lično nazivaju srbozmrscem, što je potpuna neistina. To na neki način dezinformiše i srpske građane koje su to politike SAD ili koji su moji lični stavovi“, kazao je Skot upitan o pisanju tabloidima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, najbolje je ignorisati naslove u tabloidima.

„Mislim da srpski čitaoci zaslužuju bolje i trebalo bi da traže bolje informacije od novinara. Da traže profesionalno novinarstvo zasnovano na činjenicama, a ne na neimenovanim izvorima, koji su, po meni, izmišljotine“, dodao je Skot.

On je rekao da je vrlo srećan što je u Srbiji, jer „obožava ovu zemlju“. „Lepo mi je i veoma sam ponosan što predstavljam moju zemlju i njenu politiku ovde u Srbiji“, kazao je ambasador SAD.

„Priština da ukine takse“

Skot je izjavio i da SAD šalje jasne signale svima na kosovskoj političkoj sceni da treba da ukinu takse od 100o odsto koje su uveli na robu iz Srbije i BiH, kao i da treba nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom da bi se postigao sveobuhvatni sporazum.

Skot je za televiziju Prva kazao da je veoma zabrinuti za mir i bezbednost na Balkanu, navodeći da je važno da se nastave pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, koje SAD u potpunosti podržava.

„Slažem se sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem da je važno da se vratimo za pregovarači sto i da se nastavi dijalog i da dođemo do sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je Skot i dodao da je odgovor Amerike na poteze Prištine obelodanjen – ukidanje tarifa na robu iz Srbije i BiH i povratak za pregovarački sto.

Ambasador SAD u Srbiji je kazao da svaki eventualni sporazum zahteva kompromis obe strane, koji mora biti postignut direktno između pregovarača i koji ne može nametnutni neko spolja.

„Dakle, ni SAD, ni Rusija. Sporazum koji je trajan mora biti sprovodiv, mora pomagati bezbednost u ovom regionu i u tom pravcu ćemo delati“, kazao je Skot.

Prema njegovim rečima, vraćanje za pregovarači sto je u interesu obe strane kako bi se prebrodile sve prepreke i radilo na sporazumu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je rekao da je izrazu demarkacija koji se pojavljuje u javnosti, dat prevelik značaj i da nije svrha pregovora samo to, jer je bi to pitanje bilo samo deo sporazuma koji će se baviti mnogim drugim značajinim pitanjima poput – imovine, platnog prometa, nestalih lica, ratnih zločina.

„Mora doći do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je Srbija, a šta je Kosovo. Demarkacija granice gde staje Kosovo, a počinje Srbije mora biti jasna… Zato dve strane moraju sesti za sto i dogovoriti se“, kazao je Skot.

On je kazao da trenutna paraliza u pregovorima ne pomaže i da se rizikuje da se izgubi prilika da se dodje do trajnog rešenja.

„Jasno je da regionalna stabilnost i mir jesu ključni elementi interesa SAD na Balkanu“, kazao je Skot.

„Sa Vučićem se ne slažem baš uvek“

Skot je dodao da se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne slaže baš uvek oko svih pitanja, ali da o svemu otvoreno razgovaraju, čak i o onome oko čega se ne slažu.

„Mi se slažemo o podršci srpskom putu o važnosti mira i stabilnosti u ovom regionu i važnosti da se dođe do kompromisa (Beograda i Prištine) kako bi se išlo napred. Ponekad se ne slažemo o spoljnopolitičkim pitanjima. Ja bih, recimo, želeo da Srbija više podržava neke spoljnopolitičke stavove EU, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Ali generalno gledano slažemo se po većini pitanja“, kazao je Skot za televiziju Prva.

On je kazao da misli da je Vučić opredeljen za rad na miru i stabilnosti u regionu, za napredak bilateralnih odnosa SAD i Srbije i da Srbija napreduje u pravcu EU.

„Sa predsednikom Vučićem ne slažem se baš uvek, prijatelji i ne moraju da se baš uvek slažu, ali otvoreno razgovaramo čak i o stvarima oko kojih se ne slažemo. Međutim, u većini slučajeva se slažemo“, rekao je Skot.

„Srbija je suverena i nezavisna zemlja i može da bira svoju spoljnu politiku. Srbija je izbarala strateški cilj – pridruživanje EU, to je strateški cilj koji SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji na tom putu. Naši programi pomoći imaju za cilj da jačaju aktivnosti Srbije na tom putu“, kazao je Skot.

On je rekao da je optimista po pitanju pravca kojim Srbija ide i da bi želeo da napredak bude brže.

Sa srpskim ministrima ima otvorene i bliske odnose i dijalog, rekao je Skot i dodao da mu je drago zbog takve saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari