Skup sutra je najvažnija pobuna protiv vlasti 1Foto: Luka Knežević Strika

Da ne zaboravimo otkud i zbog čega pobuna, zbog toga dolazimo u sredu, u Beograd, u Savamalu, na protest „Za grad bez fantoma na vlasti“, a povodom obeležavanja tri godine od noćnog i bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Ne smemo da dopustimo da borba za osnovna ljudska i građanska prava postanu reakcija ugroženih pojedinaca – ocenjuje za Danas Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva, najavljujući dolazak članova ove organizacije na protest u organizaciji Ne da(vi)mo Beograd.

On napominje da su skandal majstori medija i društva učinili sve da ljudske sudbine, pa čak i tragedije budu potisnute i zaboravljene.

– Krajnje nečasnom interpretacijom izreke o opravdavanju sredstava značajnim ciljem, oni uspevaju da svaki svoj lični interes, i sa njim povezanu zloupotrebu, predstave kao neki viši, zajednički cilj. Pričom o nasilju protiv stvarnog nasilja, izvršna vlast uspešno pasivizira i anestezira najugroženije. Umesto pobunjenika, oni postaju voajeri u sopstvenim životima. Oni su navijači u rijalitima sa omiljenim likovima umesto analitičkog vrednovanja propagiranog ponašanja. Takav čovek kad vidi tuđu patnju, pa čak i sam bude oštećen i tragično pogođen, prvo umanjuje značaj, a potom i lakše trpi kad mu zlo nanosi omiljeni lik iz rijalitija i to zbog nekog višeg cilja – smatra Voštinić.

Sagovornik našeg lista ističe da u takvom društvu nekog ubiju, nekom sruše kuću, nekom uzmu izvor vode, a nekom smanje penziju, a ciljevi ličnih bogaćenja pretvoreni su u planove ekonomske leopardizacije zemlje.

– Zbog toga ne smemo da čitavu državu pridružimo žrtvama „savamalskog“ nasilja nad ljudima, pravom i pravdom. Pobune i protesti nisu rezultat političkog neslaganja i puke potrebe da se promeni vlast, nego otpor samoj prirodi vlasti koja se okrenula protiv čoveka i njegovog dostojanstva – zaključuje aktivista kraljevačkog Lokalnog fronta za naš list.

Đokica Jovanović, sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, inače aktivista Udruženja pokreta slobodnih stanara Niša, za naš list ističe da je protest u organizaciji Ne da(vi)mo Beograd u sredu najvažniji protest u Srbiji.

– Taj protest je najvažnija stvar u ovom sadašnjem trenutku. To kažem zato što rušenje u Hercegovačkoj ulici predstavlja najočiglednije, najvidljivije i najbrutalnije zlodelo ove vlasti, a koje je prošlo nekažnjeno. Ovde je reč o konkretnom ubodu noža u leđa. Zbog toga mislim da to što će se događati sutra u Beogradu jeste najvažnija pobuna protiv vlasti – zaključuje Jovanović.

Inicijativa Ne davimo Beograd, u sredu, 24. aprila, sa početkom u 18 časova ispred „Geozavoda“ održaće protest po nazivom „Za grad bez fantoma na vlasti“ a povodom obeležavanja tri godine od noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Građanski front

Sporazum o formiranju Građanskog fronta su 13. aprila u Centru za kulturnu dekontaminaciju potpisali:

  1. Ne davimo Beograd
  2. Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša
  3. Lokalni front iz Kraljeva
  4. Lokalni front iz Valjeva
  5. Građanski front iz Vlasotinca
  6. Samo jako iz Mladenovca
  7. Kritična masa iz Kule
  8. Lokalna alternativa iz Vrbasa
  9. Pokret jasno i glasno iz Požarevca
  10. Građanski preokret iz Zrenjanina
  11. Samo lokalno iz Bečeja
  12. Inicijativa za Požegu
  13. Bez straha iz Apatina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari