Skupština AP Vojvodina: Niži cenzus, više žena na listama 1Foto:wikipedija

Za predstojeće pokrajinske izbore Skupština Vojvodine usvojila je izmene odluke o izboru pokrajinskih poslanika po modelu izmena za parlamentarne izbore u Srbiji.

Cenzus je smanjen sa pet na tri odsto, a na kandidatskim listama mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola. Za stranke nacionalnih manjina ne važi cenzus, a prilikom raspodele mandata njihovi količnici se uvećavaju za 35 odsto.

O tome koje su kandidatske liste nacionalnih manjina odlučivaće Pokrajinska izborna komisija, koja može da zatraži mišljenje nacionalnog saveta da li je reč o stranci te manjine ili ne.

Te izmene predložili su poslanici vladajuće koalicije oko SNS, SPS i SVM, a uz njih za to su glasali i poslanici LSV i SRS, ukupno 89 glasova, dok su dva poslanika bila protiv. I ovu, verovatno poslednju sednicu u ovom sazivu bojkotovali su predstavnici opozicionih DS, NS i DZVM.

Skupština je odbila predlog poslanice Branislave Jeftić da se kandidatske liste overe potpisima tri hiljade građana. Ostaje, dakle, odredba da manjinske stdranke treba da prikupe potpise tri hiljade, dok ostalima treba duplo više potpisa.

Opozicija je kritikovala izmene izbornog sistema dva meseca pre izbora, a poslanik i potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković pozvao je građane Vojvodine da bojkotuju lažne izbore.

„Lična vlast Aleksandra Vučića je necivilizovana, zloupotrebljava sve institucije, krši medijska i ljudska prava, ona ucenjuje i ugrožava svakog koga vidi kao oponenta režimu. Sve dok se ponaša necivilizovano ne treba izlaziti na izbore. Vlast je i kriminalizovana. Ne postoji nijedan kriminalac u gradu Novom Sadu koji nije u sistemu kupovine glasova. Taj sistem u Novom Sadu orkestrira gradonačelnik Miloš Vučević, a celom kriminalnom scenom Novog Sada i Vojvodine upravljaju Zvonko Veselinović i Andrej Vučić. Braća Vučić su u ovom trenutku najveći kriminalci Evrope“, ocenio je Novaković.

Poslanik LSV Saša Šućurović kazao je da će promene izbornog sistema doprineti tome da bude manjeg rasipanja glasova i da će volja birača biti bolje zastupljena. Slične ocene izneo je i šef poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić, koji je istakao da će biti manje neprincipijelnih koalicija. On je predložio da se vrati sistem blanko ostavki poslanika kako bi se, kako je rekao, stranke zaštitile od preletača i kupovine mandata.

Pokrajinska skupština posle samo dva meseca usvojila je i rebalans budžeta Vojvodine. Kako je opozicija istakla, Pokrajinska vlada završava mandat sa mnogo većim dugom, nego prethodna, a rebalansom budžeta predviđeno je dodatno zaduživanje pokrajine za 2,4 milijarde dinara kako bi se obezbedio novac za izgradnju Instituta „Kamenica 3“. Istovremeno, u budžetsku rezervu, koju Pokrajinska vlada tdroši po svom nahođenju, ubacuje se dodatnih 400 miliona dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari