Skupština Kosova u sredu o poverenju Vladi 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova razmotriće u sredu, 10. maja zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, izjavila je posle sednice Predsedništva Skupštine šefica poslaničke grupe Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami, čija je stranka inicirala zahtev.

Kako javlja agencija Srna, sednici Predsedništva Skupštine prethodila je sednica predsedništva vladajuće Demokratske partije Kosova na kojoj je, kako je rekao potpredsednik stranke Hajredin Kuči, odlučeno da se narednih dana donese odluka o „najnovijim kretanjima u zemlji“.

On nije direktno odgovorio da li će DPK podržati inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Ukoliko predlog za izglasavanje nepoverenja ne dobije potrebnu većinu, novi zahtev može da bude podnet posle 90 dana.

Vanredne parlamentarne izbore, prema zakonu, raspisuje predsednik, a rok održavanja je najviše 45 dana od dana raspisivanja.

Povod za inicijativu o raspuštanju kabineta Ise Mustafe je njegov predlog o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i odbijanje da prihvati stav opozicije da bude poništen Sporazum o demarkaciji ganice koji su Priština i Podgorica potpisale 2015. godine.

Jedan od lidera kosovske opozicije Fatmir Ljimaj saopštio je ranije u petak da je ujedinjena opozicija sakupila dovoljan broj glasova za vanrednu sednicu o rušenju vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari