Skupština Srbije usvojila 180 zakona u 2019. godini 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Uvođenju kazne doživotnog zatvora prethodila je peticija sa oko 160.000 potpisa, pokrenuta posle ubistva devojčice Tijane Jurić, pa sa izmene u javnosti poznate i kao Tijanin zakon.Doživotni zatvor je predviđen za sva krivična dela gde je bila zaprećena kazna od trideset do četrdeset godina, ali je nije moguće izreći osobama koje u trenutku kada su ih počinila nisu napunile 21 godinu.

Za osuđene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, ali ne i kod najtežih krivična dela koja se odnose na silovanje deteta, ubistvo deteta ili trudnice.

Među usvojenim zakonima u 2019. godine je i Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji je trebalo za 15.785 građana da olakša otplatu tih pozajmica. Taj leks specijalis predviđa da se preostali dug konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. marta 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti.

Parlament je u 2019. godini usvojio još jedan poseban zakon a tiče se izgradnje Moravskog koridora. Poslanici su tokom leta usvojili Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina.

Usvojene su i izmene zakona kojima bi, kako vlast tvrdi, trebalo da se poboljšaju izborni uslovi, među kojima su i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije radi sprečavanja funkcionerske kampanje.

Skupština je u decembru 2019. usvojila i završne račune državnog budžeta od 2002. do 2018. godine.

Završni račun budžeta je jedan od mehanizama kontrole trošenja novca građana a poslanici su poslednji usvojili 18. decembra 2002. godine i to za 2000. i 2001. godinu.

Zakon o završnom računu budžeta Srbije je akt kojim Skupština Srbije za svaku budžetsku godinu utvrđuje ukupno ostvarene prihode i primanja i rashode i izdatke, finansijski rezultat budžeta (budžetski deficit ili suficit) i račun finansiranja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.