Skupština Vojvodine: I manjinske liste ispod cenzusa imaju šansu da dobiju poslanike 1Skupština AP Vojvodine Foto: R. Balać (arhiva)

Skupština Vojvodine je danas usvojila autentično tumačenje odluke o izboru pokrajinskih poslanika.

Razjašnjava se da šansu da dobiju pokrajinske poslanike imaju i one stranke i koalicije nacionalnih manjina koje na predstojećim izborima ne osvoje tri odsto glasova – koliko iznosi izborni cenzus.

U tom tumačenju piše: „Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kada su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto“.

Dodaje se da tu odredbu treba razumeti tako da se pravilo po kojem se količnici izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto, odnosi samo na liste političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile manje od tri odsto glasova.

Objašnjava se da količnici izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile više od tri odsto glasova, učestvuju u raspodeli mandata neuvećani.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspisaće pokrajinske izbore sutra, u utorak, u 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari