Smenjen Ivan Kostić predsednik Odbora za dijasporu  1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Vladajuća većina smenila je danas Ivana Kostića, poslanika Dveri sa mesta  predsednika odbora za dijasporu  i Srbe u regionu, bez jasnog obrazloženja.

Dveri međutim, smatraju da je Kostić smenjen pod pritiskom zapadnih mentora naše vlasti, jer je u parlament Srbije pozvao Nataliju Poklonskaju, deputatu ruske Dume sa Krima. Za novog predsednika ovog odbora izabran je Miodrag Linta, poslanik sa liste SNS, a za njegovog zamenika Mirjana Dragaš, poslaniva SPS. Ovom smenom vladajuća koalicija uzela je još jedan odbor, ostavljhajući tako opoziciji da rukovodi još samo Odborom za evropske integracije na čijem čelu je Nenad Čanak .

Aleksandar Marković , poslanik SNS koji je predložio smenjivanje Kostića, rekao je da su imali dobru saradnja i korektan odnos i da će zbog toga „propustiti priliku da obrazloži svoj predlog“. Osim Markovića ,  ni jedan od poslanika , članova Odbora , juče nije izneo zamerke  na račun rada Kostića ,a Miodrag Linta koji je preuzeo funkciju predsednika, rekao je da nije u pitanju „politička egzekucija“, već da je „normalno“ da se posle dve godine od konstituisanja Odbora, analizira rad i da se pokuša „novom energijom raditi još jače i bolje“.

“Tokom mog mandata učinjeno je mnogo na odnosima sa Srbima u dijaspori i regionu, pokrenut je niz projekta , uprkos problemima sa kojima sam se suočavao kao jedini  opozicioni predsednik skupštinskog odbora ,poput neodobravanja putovanja u inostranstvo, nedolaska članova odbora iz vladajuće većine na sednice odbora, odbijanja predstavnika Vlade da učestvuju na sednici sa studentima iz dijaspore . SNS je očigledno pod pritiskom zapadnih ambasada odlučio da, bez ikakvog valjanog razloga, smeni jedinog opozicionog predsednika nekog skupštinskog odbora i na taj način potpuno obesmisli sve što je ovaj odbor uradio za dve godine”, rekao je Kostić , dodajući da je radio mimo stranačkih interesa i da ne razume zašto pitanja i teme koje se tiču tog odbora, ne mogu da se obavljaju zajedničkim radom i bez „stranačke ostrašćenosti“.On je zamerio što su ukinuti ministarstvo za dijasporu i kancelarija i što se već nekoliko godina ne postavljajdirektor Uprave za dijasporu.

Kao najverovatniji razlog  za Kostićevo smenjivanje Dveri vide to što je na poziv Kostića u Skupštinu došla zamenica predsednika Odbora Državne Dume Rusije za bezbednost i borbu protiv korupcije Natalija Poklonskaja.

„Možda je razlog za smenu nešto što nije izrečeno ovde, a to je dolazak Poklonskaje zbog koje je vladajuća većina izribana i medijski prebačena odgovornost za njen dolazak na mene lično, a ja sa tim nisam imao apsolutno ništa. Ali evo, mi preuzimamo odgovornost za njen dolazak i ako morate zapadnim mentorima da se zbog toga izvinite vi to uradite, mi preuzimao odgovornost“, rekao je Obradović i dodao da su ovaj Odbor za dijasporu od 2008. godine vodili uglavnom predstavnici opozicionih stranaka i naveo da SNS sad uvodi „epohalnu novost“ i ukida da to malo parče koje je opozicija imala deset godina. ON je naveo i da su u parlament Srbije sada svi odbori pod ingerencijom vlasti ,  jer  je na čelu Odbora za evropske integracije Nenad čanak koji je u koaliciji  sa SNS u NOvom Sadu i prema tome i on je deo vlasti .

Naprednjak Marković ocenio je  da Obradović ima  rušilačke potrebe  i da mu je cilj da od sednice napravi incide nt ,ali da mu on  neće u tome pomoći ,a Linta  je naveo da je Poklonskaja došla  u parlament na poziv Odbora ,ali da su poslanici Dveri potrčali da se sa njom slikaju i uberu neki poenčić . LIder Dveri ga je podsetio da su trčali i naprednjaci , posebno apostrofirajući Vladimira Đukanovića .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari