SMS kandidovala Nevenu Ružić   1Foto: Medija centar

Stranka moderne Srbije prva je predala skupštinskom Odboru za kulturu i informacije potrebnu dokumentaciju za kandidaturu Nevene Ružić za novog poverenika od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Njenu kandidaturu podržalo je više od 80 organizacija  civilnog sektora ,a od opozicionih poslaničkih grupa podržaće je još Demokratska stranka. Ostale poslaničke grupe nisu se izjasnile, osim poslaničke grupe Samostalnih poslanika koja se se izjasnila da neće učestvovati  čak ni u radu  ovog dela parlamenta.

Nevena Ružić rođena je 1977. godine  u Beogradu, diplomnirala je na Pravnom fakultetu 2002. godine i trenutno je zapooslena u Službi poverenika od javnog značaja gde rukovodi sektorom za harmonizaciju.  Ima master diplomu iz pravnih nauka koju je stekla  na Univierzitetu u Lidsu u Velikoj Britaniji, kao i matster diplomu iz  humanitarnih nauka Malte. Članica je međunarodne konferencije poverenika  ,a  iskustvo u ovoj oblasti sticala je  radeći u Agenciji za  zaštitu poodataka ličnosti  Kraljevine  Holandije . Autorka je  radova na temu  slobodnog pristupa informacija ma i zaštite  podataka o ličnosti, a bila je advokatski pripravnik i saradnica udruženja građana – Komitet pravnika za ljudska prava.

„Ono što mi se čini da je najvažnije iz njene biografije je da joj je 2017.godine izdat sertifikat za pristup tajnim podacima do stepena strogo poverljivo, što je najviši rang koji neko može da dobije. To znači da je prošla sve bezbedonosne procedure koje važe u Srbiji i zato smo sigurni da je Ružićeva prihvatljiv kandidat i za samu državu“, navela je Tatjana Macura, šefica poslaničkog kluba Stranke moderne Srbije  i dodala da je politički potpuno nezavisna osoba i nije član ni jedne političke stranke i ne obavlja neku drugu funkciju u drugom državnom organu .

Macura je  istakla i da je jako važno da se obezbedi osnaživanje nezavisnih instuitucija i poštovanje struke i zato je pozvala sve ostale političke stranke da podrže kandidaturu Ružićeve .

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari