SNS je obesmislila rad u parlamentu 1Skupština Vojvodine Foto: N1

Dvadesetak poslanika opozicije u Skupštini Vojvodine neće učestvovati u radu današnje sednice pokrajinskog parlamenta. Takvu odluku donela je poslanička grupa DS-DSHV koja ima sedam poslanika.

Predsednik te poslaničke grupe Goran Paunović kaže za Danas da je bojkot „znak solidarnosti sa građanima koji već nekoliko nedelja protestuju na ulicama pedesetak gradova zbog urušavanja institucija i ugrožavanja demokatije u Srbiji“.

-Nećemo prisustvovati sednici Skupštine APV, ali to ne znači da ćemo dozvoliti da bilo koja štetna odluka po građane Vojvodine prođe skupštinsku proceduru neopaženo. Za ovu sednicu podneli smo brojne amandmane kojima pokušavamo da popravimo odluke vladajuće većine – kaže Paunović.

On dodaje da će poslanici DS biti u zgradi skupštine i da će ubuduće aktivno učestvovati u radu radnih tela.

-SNS je najodgovornija za radikalizaciju političkih odnosa u društvu, očekujemo da ona relaksira te odnose na političkoj sceni i da prihvati činjenicu da nijedan pojedinac niti politička partija ne može imati apsolutni monopol na živote i egzistenciju građana. To je i osnovni razlog zašto je toliko ljudi na ulicama širom Srbije- smatra Paunović.

Poslanik Narodne stranke Vuka Jeremića Borislav Novaković ističe da je SNS obesmislila rad u parlamentu, jer je blokirala svaku mogućnost normalne diskusije i debate.

-Njihova politika je vređanje, diskvalifikovanje i nipodaštavanje opozicije i zloupotreba procedure da bi se opozicija ućutkala. Mislim da je mnogo korisnijei produktivnije da budemo van Skupštine. To znači bojkot parlamenta i radnih tela, ali ne znači naše odsustvo iz političkog života. Naprotiv, koristićemo sve alternativne forme političke borbe. Mislim da kroz te forme možemo uputiti još snažniju poruku nepristajanja na poltičko nasilje i promitivizam koji praktikuje SNS – ističe Novaković.

Na sednici pokrajinskog parlamenta neće učestvovati ni 9 poslanika LSV, saopštio nam je predsednik te poslaničke grupe Branislav Bogaroški i najavio da će razloge za takvu odluku saopštiti pre zasedanja.

Koliko će se još drugih opozicionih poslanika pridružiti bojkotu današnje sednice biće poznato pre početka zasedanja na kojem treba da bude doneta odluka o zaduživanju pokrajine za milijardu dinara za finansiranje kapitalnih investicionih radova, odnosno nabavku medicinske opreme, kao i o formiranju Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari