NASTAVAK S 1. STRANE
U stranci G17 plus nezvanično saznajemo da se neće protiviti ukoliko koalicija oko SPS-a dobije dva potpredsednička mesta. To je, prema rečima našeg sagovornika, bolje rešenje nego izmišljanje nekog novog ministarstva za koje je potrebno mnogo više administracije nego za potpredsednika.

NASTAVAK S 1. STRANE
U stranci G17 plus nezvanično saznajemo da se neće protiviti ukoliko koalicija oko SPS-a dobije dva potpredsednička mesta. To je, prema rečima našeg sagovornika, bolje rešenje nego izmišljanje nekog novog ministarstva za koje je potrebno mnogo više administracije nego za potpredsednika. U G17 plus i dalje insistiraju na stavu prema kojem članovi buduće vladajuće koalicije ne mogu da dobiju više ministarskih mesta nego što im pripada po broju glasova osvojenih na izborima.
– Ne vidim sebe ni na jednom ministarskom mestu. Šta će mi ministarsko mesto ako nemam odgovornost, odnosno mehanizme za apsolutno delovanje – rekao je za Danas Dragan Marković Palma.
On dodaje da će biti zadovoljan ukoliko okosnica politike buduće vlade budu principi za čije sprovođenje se zalaže koalicija SPS-PUPS-JS, a to je ravnomerni regionalni razvoj, jaka socijalna politika i otvaranje novih radnih mesta. Na pitanje koju funkciju će obavljati Marković je ponovio: „Na ministarkom mestu sebe ne vidim“.
Ivica Dačić izjavio je juče, međutim, da su socijalisti opredeljeni za nastavak razgovora s narodnjacima i radikalima. On je ponovio da nema parlamentarne većine bez saglasnosti i jedinstvenog stava svih stranaka u koaliciji oko socijalista, ali je za to, naglasio je, potrebno i vreme i strpljenje. Naveo je da će se „u narednim danima i nedeljama“ znati kakav će se dogovor postići o formiranju većine“.
– Socijalistička partija Srbije opredeljena je za nastavak razgovora sa DSS-NS i SRS-om i pokušaćemo da u okviru naše koalicije s PUPS-om i JS-om dođemo do zajedničkog stava oko prevazilaženja spornih pitanja, koja su za ove dve stranke od veoma važnog značaja – precizirao je lider socijalista.
Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je juče da su pregovori o formiranju vlade zapali u ćorsokak, a mogu krenuti napred samo ukoliko se postigne saglasnost oko pravne analize Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
– Očigledno je da su pregovori oko formiranja vlade zapali u ćorsokak, jer koalicija oko SPS-a nije prihvatila pravnu analizu SSP-a, a nije ni dala konkretne predloge za eventualne izmene – precizirao je Mladenović u izjavi koju prenose elektronski mediji.
On je ocenio da je „jasno da bez saglasnosti oko pravne analize nema osnova za zajedničku politiku, pa time ni za novu vladu“. Prema njegovim rečima, pitanja Kosova i evropskih integracija od suštinskog su značaja za budućnost Srbije i ukoliko ne bude dogovora u vezi s pravnom analizom koja se direktno odnosi na ova pitanja – neće biti ni nacionalne vlade. Portparol DSS-a je ocenio da se u tom slučaju može dalje razgovarati o dodatnim analizama za povećanje penzija, koje bi trebalo da napravi koalicija oko SPS-a kao ravnopravan partner u pregovorima.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da ta stranka ima informacije o intenzivnim sastancima socijalista i predstavnika liste Za evropsku Srbiju. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su neki od tih sastanaka održavani i dok su vođeni pregovori socijalista, radikala i narodnjačke koalicije DSS-NS, kao i da su oni poslednjih dana učestali.
On je rekao da „nije fer“ da socijalisti lažu SRS i DSS-NS da ne pregovaraju o formiranju vlade s DS-om. Na pitanje zašto i dalje pozivaju SPS na razgovore, Vučić je naveo da je Srbija važnija od bilo čije sujete, kao i zbog toga što se uzdaju u razum i moral da će ta stranka doneti pravu odluku.
– SRS je ušla u pregovore s najboljim namerama i pokušavali smo da činimo ustupke, ali je očigledno da nisu svi s jednakom željom ušli u te dogovore, već su istovremeno razgovarali s drugom stranom – naveo je generalni sekretar SRS-a. S. Čongradin – L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari