SPO: Godišnjica junskih demonstracija i hapšenja Vuka i Danice Drašković 1Vuk Drašković Foto: FoNet/Dragan Antonić

Srpski pokret obnove potsetio je da su na današnji dan, pre 27 godina, pred zdanjem parlamenta organizovane mirne, građanske demonstracije, na koje je policija odgovorila bacanjem suzavca, upotrebom bornih kola, prebijanjem više stotina učesnika i hapšenjem Vuka i Danice Drašković, kao i drugih čelnika i članova Srpskog pokreta obnove.

Vuku i Danici policajci su, prilikom hapšenja u sedištu Srpskog pokreta obnove, nanete teške telesne povrede, a zatim su bili sprovedeni u Centralni zatvor u kojem su ostali sve do 9. jula 1993. godine, kada su oslobodjeni posle Draškovićevog štrajka gladju, protesta gradjana i dela opozicije, kao i zbog zahteva Slobodanu Miloševiću vodećih državnika toga vremena: američkog predsednika Bila Кlintona, ruskog predsednika Borisa Jeljcina, britanskog premijera Džona Mejdžora, francuskog predsednika Fransoa Miterana i grčkog premijera Кonstantina Micotakisa.

Demonstracije su organizovane 1. juna 1993. godine, posle prebijanja poslanika SPO-a Mihaila Markovića u Skupštini SR Jugoslavije, od strane poslanika Srpske radikalne stranke Branislava Vakića, naveo je u saopštenju SPO i dodao da je u neredima na stepentištu parlamenta pod, do danas nerasvetljenim okolnostima, ubijen policajac Milorad Nikolić.

„Srpski pokret obnove podseća na ove dogadjaje, kako bismo ukazali na pogubnost nastojanja nekih krugova da se Slobodan Milošević lažno prikaže kao patriota i žrtva. Istina je da je on bio poslednji komunistički vlastodržac u Evropi koji se na vlasti održavao lažima, pljačkom gradjana, nasiljem i ubistvima“, saopštio je SPO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari