Danica Drašković, 31 godinu nakon devetomartovskih demonstracija za Danas: Još nismo pobedili 1Foto: Miroslav Dragojević

Da započnem neki poduhvat nije mi potrebna nada, a ni pobeda da ga nastavim, rekao je davno jedan Francuz. Kao da je mislio na nas, koji smo 9. marta 1991. godine započeli poduhvat osvajanja slobode, bez imalo nade u uspeh, i nastavljamo ga, iako poraženi toliko puta.

Ovog 9. marta, posle toliko godina, još nema pobede, vidimo svi, ako smo tu gde treba. Nećemo odustati nikada – kaže za Danas Danica Drašković, učesnica devetomartovskih demonstracija i supruga lidera Srpskog pokreta obnove, Vuka Draškovića.

Nije taj dan ni naš, ni moj 29. novembar, ističe naša sagovornica, ni datum poraza koji ne treba slaviti, kako kažu pragmatični političari, to je, dodaje ona, naprosto jedan poduhvat koji se nastavlja.

Danica Drašković, 31 godinu nakon devetomartovskih demonstracija za Danas: Još nismo pobedili 2
izvor: youtube

– Taj 9. mart 1991. godine je, inače, stalna tema raznih rasprava i analiza, kritika i ocena, u političkom životu, pa i u literaturi, istoriji i filmu. Svi o njemu pišu, ocenjuju ga, precenjuju ili potcenjuju, tako da mi učesnici danas gledamo filmove, čitamo knjige i slušamo razne rasprave, uglavnom onih koji nisu ni bili tamo, i čudimo se njihovim viđenjima neviđenog. Danas i sutra, i u vremenu ispred, poduhvat osvajanja slobode pokrenula je opozicija u Rusiji i ja sam sa njma, kao i svi pobunjenici 9. marta 1991. godine – zaključuje Danica Drašković.

Srpski pokret obnove (SPO) ocenio je da su devetomartovske demonstracije 1991. godine „jedan od najsvetlijih datuma u istoriji srpskog naroda“ jer je kako su naveli, ogroman broj ljudi na protestu u Beogradu „pokazao odlučnost da se bore za Srbiju na Zapadu i za evropske vrednosti a protiv istočnjačke autokratije i totalitarizma“.

U saopštenju povodom 31. godišnjice demonstracija, tokom kojih su dve osobe poginule a više stotina građana povređeno, SPO je ocenio da su ciljevi koji su tada postavljeni „aktuelni i danas“ i da „ostaju putokaz da Srbija mora ući u EU i nastaviti da se evropeizuje iznutra“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari