Evropski komesar Oli Ren izjavio je juče u Strazburu da je „srpskoj vladi jasno stavio do znanja da je nadohvat ruke potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“ Evropske unije i Srbije.
Evropska unija je „u presudnom trenutku svojih odnosa sa Srbijom“ zato što predstoji sklapanje sporazuma o pridruživanju i približava se „rok“ – 10.

Evropski komesar Oli Ren izjavio je juče u Strazburu da je „srpskoj vladi jasno stavio do znanja da je nadohvat ruke potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“ Evropske unije i Srbije.
Evropska unija je „u presudnom trenutku svojih odnosa sa Srbijom“ zato što predstoji sklapanje sporazuma o pridruživanju i približava se „rok“ – 10. decembar, kad Kontakt grupa treba da izvesti UN o pregovorima o Kosovu, izjavio je Ren pred poslanicima Evropskog parlamenta koji raspravljaju o izveštaju o Srbiji i predlogu Savetu ministara EU o unapređenju odnosa s Beogradom.
Evropski komesar je rekao da ponovo želi da naglasi da „Srbija ima ogromne ekonomske i intelektualne potencijale, koji samo čekaju da budu ovaploćeni u stremljenju te zemlje ka evropskoj budućnosti“.
– Evropska komisija je potpuno predana ostvarenju evropske perspektive Srbije. Ubeđen sam da ta zemlja može da ostvari krupan, prilično brz napredak na svom evropskom putu čim ispuni za to ključne uslove – istakao je Ren.
On je naveo da je tehnički deo pregovora o tom sporazumu okončan i da se čeka na izveštaj haške tužiteljke Karle del Ponte posle njene današnje posete Beogradu, da bi se to „strogo imalo na umu“ u EU u proceni u kojoj meri srpske vlasti sarađuju s Haškim sudom.
To je uslov za parafiranje sporazuma i „sad je to pitanje političke volje. Mi smo spremni čim Srbija bude spremna da ispuni uslove a lopta je sad u dvorištu Srbije“.
A potpisivanje sporazuma EU-Srbija, dodao je Ren, zavisiće od dostizanja pune saradnje s Tribunalom u Hagu, što znači da „Srbija mora da učini sve što je u njenoj moći da pronađe begunce i Haškom sudu pruži sve nužne informacije koje vode njihovom hapšenju i prebacivanju u Hag“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari