SPS predao predsedniku Narodne skupštine platformu za učešće u dijalogu o izbornim uslovima 1Foto: Logo/SPS

Socijalističku partiju Srbije (SPS) će u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova predstavljati poslanici Đorđe Milićević i Žarko Obradović.

Oni su danas predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, koji je i predsednik SPS-a, predali platformu te partije za učešće u međustranačkom dijalogu za unapređenje izbornih uslova.

Obradović je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini rekao da izborni proces ne sme da ostavi sumnju „da je sve urađeno po zakonu“, i da su neki od konkretnih predloga te partije da se poveća broj broj biračkih odbora, kao i da „Republička izborna komisija donese odluku kojim bi se povećao broj zapisnika sa biračkih odbora sa postojećih tri na pet“.

„Nosioci javnih funkcija treba da obavljaju svoj posao neprekidno, pa i tokom trajanja izbornog procesa, ali treba da je uređen način njihovog pojavljivanja“, rekao je Obradović.

Obradović je dodao i da je ono za šta će se SPS zalagati u međustranačkom dijalogu „elimininisanje mogućnosti da se napadaju članovi prorodice ili lica koja ni na koji način nisu deo izbornog procesa“.

Đođe Milićević je rekao da će SPS i u drugoj fazi međustranačkog dijaloga, kao i u prethodnom periodu „imati odgovoran i ozbiljan pristup“, ali da stav nekih opozicionih partija za ispunjenje „42 zahteva ili bojkot nije put da se dođe do određenog dogovora, već ultimatum koji ne ostavlja prostor za dijalog“.

Milićević je rekao da SPS „neće dozvoliti pokušaj jednog dela opozicije da međustranački dijalog iskoriste da zavaravaju međunarodnu javnost i da ga predstave kao farsu pokušavajući sebe da predstave kao žrtvu“.

„Takva vrsta političke magle i političkog marketinga u Srbiji ne može da prođe, da svoju inferiornost pretvore u oružje“, rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima ima opozicionih stranaka koje ne žele da učestvuju u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova sa predstavnicima EU parlamenta, kao i da „ne može nijedna politička stranka da bude isključena iz međustranačkog dijaloga“.

„Spremni smo da saslušamo sugestije i predloge i kritike, ukoliko kritike postoje i ukoliko su opravdane, kako bi došli do poboljšanja izbornih uslova sa ciljem da što veći broj građana učestvuje i na predsedničkim i parlamentarnim i gradskim izborima“, rekao je Milićević.

On je rekao da je SPS u prvoj fazi dijaloga, pred izbore 2020. godine, izašla sa 17 principa i načela koji su bili „kompatibilni sa onim za šta se zalagala većina tokom međustranačkog dijaloga“.

„Više od 90 odsto agende (SPS-a) je tokom međustranačkog dijaloga implementirano i realizovano, napravili smo kvalitativan iskorak koji vodi ka demokratskom duhu“, rekao je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari