Sputnjik: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Americi 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Za novog ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Vlada Srbije imenovala je danas Marka Đurića, dosadašnjeg direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, preneo je Sputnjik.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju za FoNet navode da nije na njima da potvrde ili demantuju tu infomaciju.

Đurić se oprostio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Dosadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u, kako se navodi poslednjem obraćanju na toj funkciji, da je za sedam godina koliko je na toj funkciji, ostvaren najvažniji cilj – sačuvani su mir i stabilnost na Kosovu.

Uprkos željama ekstremista nisu uspeli da sprovedu i organizuju masovno nasilje, ocenio je Đurić u video izjavi posle vesti koju su preneli beogradski mediji da ga je Vlada Srbije imenovala za ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom sedam godina, rekao je on, predvodio sam delegaciju Srbije na više od 220 razgovora, bilo je 18 povlačenja nezavisnosti Kosova, a spustili smo rampu Kosovu u UNESKO, Interpolu i carinskoj uniji, rekao je Đurić sumirajući rezultate svog rada.

Uspeli smo da navedemo neke od najdoslednijih inostranih sponzora kosovske nezavisnosti da konačno saslušaju Srbiju, rekao je Đurić i dodao da je bio 150 puta na Kosovu.

Hapšen sam, prebijan, dodao je on i naveo da je na dužnost direktora Kancelarije stupio „rešen“ da osigura da država i narod dobiju političku, ekonomsku i pravnu šansu da se zaustavi nasilno otimanje dela teritorije Srbije i osigura ostanak srpskog naroda u pokrajini.

Najviše se ponosim time da je uspostavljem složan i koherentan politički kolektiv koji je u stanju da efikasno i institucionalnim sredstvima u Prištini i svetu brani srpske nacionalne interese, rekao je Đurić.

Srpska lista je nastala i postoji kao državni projekat Srbije, predočio je on. Đurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je pružio šansu i „nepokolebljivo bio uz srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Petar Petković nastavlja da vodi Kancelariju za Kosovo i Metohiju, najavio je Đurić, a lično ću, koji god posao budem radio u narednom periodu, biti im podrška. Dok je Peći, Dečana, Gračanice i Gazimestana biće Srba i Srbije na Kosovu, rekao je Đurić.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88 reagovanja na “Sputnjik: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Americi”

  • Njega je izabrao ili predložio Grenel, mozda ga je samo pohvalio. To je dovoljno AV-u, da zakrpi još jednu rupu, bar privremeno. Realno, pametan je AV, podilazi maksimolno moćnicima a u zemlji glumi silu.

  • Sve normalne zemlje u Vašington šalju najiskusnije i najbolje diplomate. A AV šalje Đurića. Još jednom je uspeo da ponizi Srbiju.

 1. nema sanse do Uskrsa. Jer, sad treba:
  1) vlada (koja jos ne postoji) da posalje kompletnu dokumentaciju MSP,
  2) novi ministar da zaprimi i potpise,
  3) MSP da obavesti nasu ambasadu u Vasingtonu i posalje kompletiranu dokumentaciju sa biografijom,
  4) ambasada primi i zamoli za razgovor u americkom MSP,
  5) State department malo razmisli i da termin za razgovor za 2 do 3 nedelje,
  6) nas otpravnik poslova preda predmet i zvanicno zamoli za agreman,
  7) State department primi na znanje i kaze da ce se javiti, ali da je u toku predsednicka kampanja, pa pripreme inauguracije itd…
  8) kada zapocne unutrasnju proceduru u SAD, to mora trajati 2-5 meseci
  9) ako odobre agreman, pozivaju naseg otpravnika na razgovor da obaveste
  10) nas otpravnik obavesti Beograd
  11) onda kandidat pocinje pripreme u svim drzavnim organima
  12) samo u MSP mora da obavi razgovore sa ministrom Dacicem, zamenikom ministra Ivicom Toncevom, generalnim sekretarom V. Odalovicem, politickim direktorom Zoranom Vujicem i 6 pomocnika ministra…
  U najboljoj varijanti ce poststi „ambasador“ u maju!

  • Kakav maj i bakraci. Do Nove godine eto M.Djurica kao novog ambasadora i u Vasingtonu. Njegovoj ekselenciji Djuricu se zuri da sto pre upozna blagodeti americke demokratije. Referense za dobar rad kao direktor kancelarije u Zubinom potoku vec ima.

   • Zaboravili ste dodati, da je u tim referensama iz Orlovog gnezda odn Zubinog potoka, najvaznije da komsiji crkne krava. Ameri ce biti odusevljeni ovako talentovanim kadrom.

    • Ameri će ovo naimenovanje shvatiti kao tešku uvredu, da time pokazujemo da nipodaštavamo SAD. Lako se može desiti da ne daju agreman!

  • Sve je ovo optimistican scenario. A mnogo zavisi od izbora u SAD. Sve je neizvesno ako pobedi Bajden

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.