Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Srbi i Albanci spontano su se okupili ispred bivšeg pogona Kombinata kože i obuće, koji je sada u vlastištvu firme Swiss i pročitali su zahtev koji je upućen opštini Peć i Ministarstvu za životnu sredinu Kosova.

„Kamion sa buradima sa opasnim hemijskim materijama bez ikakve procedure dovezen je na teritoriju opštine Goraždevac i tu je najverovatnije planirano da se uništi ili zakopa što ugrožava našu sredinu. Molimo vas da u što kraćem roku u skladu sa mogućnostima uklonite kamion sa buradima, sa nepoznatim opasnim hemijskim materijama kao i da obustavite dopremanje novih opasnih materija na teritoriju Goraždevca. U suprotnom, stanovnici Goraždevca nastaviće svakodnevno da protestuju uz blokadu puta“, navodi se u zahtevu koji je pročitao Miodrag Stevanović iz Goraždevca.

Nakon jednočasovnog čekanja, policija je pustila predstavnike sela da razgovaraju sa predstavnicima Bezbednosnih snaga Kosova koji su iza tog pogona počeli sa istovarivanjem buradi u kojima se nalazi sporna hemikalija.

Predstavnik sela Počešće Naim Bitići kazao je za Radio Goraždevac da nije zadovoljan razgovorima i da su ih „predstavnici policije i vojske uveravali da materijal nije opasan ali da nisu imali nikakav dokument za njegov transport“.

„Veliki je ovo problem i ova materija ne može da se skladišti na ovom mestu kao što su oni mislili“, rekao je Bitići.

Predstavnici ova dva sela kod Peći najavili su nove proteste sutra i narednih dana zbog najave da će biti dopremljene nove količine hemijskog otpada i da istovar spornog kamiona danas nije zaustavljen.

Povezani tekstovi