Srbija 21 i LSV uskoro zvanično o izlasku na izbore 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa; Foto: Medija centar

Pokret Srbija 21 doneće odluku o tome da li će učestvovati na predstojećim izborima do kraja ove nedelje. Reč je o grupaciji proevropski orijentisanih političara, između ostalih, bivših funkcionera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, Demokratske stranke, aktuelnih funkcionera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, kao i niza lokalnih političkih aktivista i bivših učesnika u opštinskoj vlasti u Srbiji.

Marko Đurišić, funkcioner SDS, koji je i član pokreta Srbija 21, najavio je za naš list donošenje odluke o tome da li će učestvovati na izborima do kraja nedelje, ali nije hteo da precizira na osnovu kojih parametara će se odlučivati o tome.

List Blic objavio je u jučerašnjem izdanju, pozivajući se na nezvanične izvore, da će ovaj pokret izvesno učestvovati. Da je takav ishod očekivan moglo se zaključiti još pre dve nedelje, kada je Marko Đurišić izjavio da u Srbiji „ne postoji više ništa što ne zavisi od političke volje, a da Srbija mora da se vrati na put razvoja modernih evropskih država, što je put sa koga se skrenulo pre osam godina“, kao i da građani očekuju da se za to bore političari kao izabrani predstavnici, u njihovo ime.

„Neke političke stranke traže da se građani bore umesto njih. Mislim da je to kukavički. Niko ne može da kaže da su izbori slobodni i fer, ali bez borbe se ništa neće promeniti“, kazao je Đurišić.

On je to rekao na sastanku Srbija 21, 9. februara, kada su okupljeni članovi razmatrali dilemu „da li prepustiti sve Srpskoj naprednoj stranci ili se boriti kroz lokalne odbore kako bi bili prisutni u institucijama“. Tada je upućen poziv opozicionim strankama da preispitaju svoju odluku o bojkotu izbora.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici više od 70 lokalnih samouprava koji su članovi ove organizacije, kako bi ukazali na to kome se, kako kažu, bojkotom izbora ostavljaju ključevi lokala nakon toga.

„Opredeljenje ljudi koji su bili danas je jasno da oni žele da učestvuju na lokalnim izborima i mislim da ćemo i mi to imati u vidu kada budemo donosili odluku o nekim narednim koracima“, rekao je tada bivši Nenad Konstantinović, bivši funkcioner DS.

Podsetimo, veći broj narodnih poslanika, političkih predstavnika i civilnog sektora potpisali su na skupu organizacije Srbija 21 krajem novembra prošle godine „Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije“, kojom su se obavezali da se zalažu za izgradnju snažnih institucija demokratskog društva, za uspostavljanje pune saradnje sa susedima i za medijske slobode.

Kako Danas nezvanično saznaje, predstavnici Srbija 21 razgovarali su nedavno sa evropskim zvaničnicima i predstavili im njihov program i ideje pokreta.

Istovremeno, još jedan predizborni pokret, sa naglaskom na proevropski – Evropski blok – uskoro će doneti odluku o tome ko su sve njegovi činioci i kako će nastupiti na izborima. Kako saznajemo, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu predsedništva i Glavnog odbora za danas (četvrtak).

– Očekujem da će Glavni odbor doneti odluku o izlasku na izbore kao i daljim potezima koje Liga socijaldemokrata Vojvodine treba da povuče. Nama je istinski bitno da se formira Evropski blok i mi ćemo se i potruditi da takva evropska lista bude predstavnik svih oni koji se zalažu za evropsku, demokratsku modernu Srbiju. Mi ne krijemo da je Vojvođanski front nama uvek bio prioritet i tako će i ostati – ističe Bojan Kostreš za Danas.

Dodaje da se nada da će sednica glavnog odbora LSV biti inicijalna kapisla koje će ubrzati razgovore oko formiranja predizborne koalicije.

– Važno je da imamo jedinstvenu listu koja će izaći na izbore i suprotstaviti se režimu Aleksandra Vučića. Listu koja će se bezrezervno boriti za interese građanske Srbije i biti alternativa nacionalističkom i centralističkom režimu i nacionalističkom i centralističkoj samoproglašenoj pravoj opoziciji – zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari