Ministri spoljnih poslova Srbije i Švajcarske Ivan Mrkić i Didije Burkhalter predstavili su, na sednici Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, plan sukcesivnog predsedavanja dve zemlje OEBS-u u periodu 2014-2015. godine. Švajcarska, koja će predsedavati 2014. i Srbija, koja će predsedavati 2015, izradile su zajednički plan pod nazivom „Principi saradnje“.


Mrkić je, u obraćanju ministrima zemalja članica OEBS, izjavio da se Srbija priključuje prioritetima Švajcarske, koji će biti, kako je najavio Burkhalter, bezbednost, sloboda i odgovornost – tri vrednosti koje su i glavne vodilje spoljne politike Švajcarske. „Osnovna ideja zajedničke akcije je obezbeđivanje kontinuiteta, stabilnosti i poboljšanja planiranja budućih aktivnosti OEBS“, objasnio je Mrkić.

Za Srbiju, kako je naveo, predsedavanje OEBS-u je velika čast, posebno zbog unutrašnjih reformi koje se sprovode u zemlji, ali i njene regionalne saradnje i napredovanja ka članstvu u EU. Ako predsedavanje bude uspešno, to će biti jedan od većih uspeha u multilateralnoj diplomatiji Srbije, naglasio je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je kazao i da je odluka Saveta EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom priznanje pozitivnog razvoja i ohrabrujući signal da je ova zemlja postala pouzdan partner. Kako je naveo, aktuelna vlada u Beogradu je od svog formiranja preduzimala velike napore u uspostavljanju stabilnosti i dobrih odnosa u regionu.

Mrkić je, govoreći o regionalnoj saradnji, ukazao da je rukovodstvo Srbije prisustvovalo ceremoniji u Zagrebu povodom pristupanja Hrvatske u EU.

„Čestitamo Hrvatskoj i smatramo da je to veliko dostignuće na Balkanu, i ujedno podržavamo težnje svih zemalja regiona na putu evropske integracije“, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari