Srbija jedan od najboljih partnera NATO 1Foto: SPS/Fonet

Načelnik štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju general-potpukovnik Lućano Portolano izjavio je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem da je Srbija jedan od najboljih partnera Alijanse i ključan faktor regionalne stabilnosti, saopštilo je Ministarstvo.

NATO ulaže posebne napore za dalje unapređenje kvaliteta i kvantiteta zajedničkih aktivnosti, koje se realizuju u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti u regionu, rekao je Portolano koji je i šefa Komandnog elementa EU.

Na sastanku je pozitivno ocenjena saradnja na terenu Vojske Srbije i Kfora u cilju pune implementacije Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma. Dačić je istakao da je nesmanjeno prisustvo Kfora veoma važno za garantovanje bezbednosti i očuvanje kulturnog i religijskog nasleđa Srba na Kosovu.

Posebno je ukazao na važnost garancija NATO da snage KBS i druge teško naoružane formacije Albanaca, ne mogu biti angažovane na severu Kosova bez saglasnosti NATO, odnosno komandanta Kfora, kao i predstavnika Srba na severu Kosova. Dačić je istakao da je, polazeći od činjenice da se prošlost ne može promeniti, a samim tim ni događaji iz 1999, ali da se na budućnost može uticati, važno da Srbija i NATO, imajući u vidu zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, produbljuju saradnju kako bi se pozitivna agenda dalje razvijala u obostranom interesu.

Portolano je, kako je navedeno, naglasio jasno opredeljenje Kfora da nastavi sa realizacijom mandata, koji mu je poverio Savet bezbednosti UN. U saopštenju se navodi da je tokom susreta izraženo obostrano zadovoljstvo intenzivnim političkim dijalogom Srbije i NATO na najvišem nivou, kao i uspešnom praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u brojnim oblastima, koja se realizuje u okviru programa Partnerstvo za mir, uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije.

Razgovarano je i o mogućnostima za dalje unapređenje i produbljivanje svih vidova partnerske saradnje, imajući u vidu da Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu. Ukazano je na aktivno učešće Srbije u brojnim međunarodnim misijama i operacijama po okriljem EU UN, kao i na spremnost za koordinaciju i saradnju sa Alijansom na polju borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednim situacijama – prirodnih nepogoda, kao i suočavanja sa aktuelnim bezbednosnim izazovima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari