Brdo kod Kranja – Neformalni sastanak ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije na Brdu kod Kranja završen je u subotu popodne jasnom porukom da je u zajedničkom interesu EU da zemlje Zapadnog Balkana još brže nastave političke i ekonomske reforme, proces pomirenja, da priznaju i zaštite etničke manjine i napreduju ka EU.

Brdo kod Kranja – Neformalni sastanak ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije na Brdu kod Kranja završen je u subotu popodne jasnom porukom da je u zajedničkom interesu EU da zemlje Zapadnog Balkana još brže nastave političke i ekonomske reforme, proces pomirenja, da priznaju i zaštite etničke manjine i napreduju ka EU.
Kako je na konferenciji za novinare saopštio šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel, osnovu za raspravu predstavljao je martovski Dokument o Zapadnom Balkanu Evropske komisije. Najviše vremena u raspravi o Zapadnom Balkanu drugog dana sastanka bilo je posvećeno Srbiji i želji zemalja članica EU da pomognu demokratskim snagama u Srbiji da nastave put ka evropskim integracijama.

JEREMIĆ: Vlada spremna da potpiše sporazum sa EU

– Srpska vlada je spremna odmah da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je u subotu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, ističući da je ovo „strateški trenutak“ za Srbiju. Jeremić je na radnom doručku u okviru neformalnog skupa šefova diplomatija EU uputio apel prisutnima da je „vreme za Srbiju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“. U razgovoru sa izveštačima medija iz Srb ije, Jeremić je dodao da mu je „jasno i eksplicitno potvrđeno da su vrata EU za Srbiju otvorena“.

On je, takođe, rekao da je Srbija „vrlo svesna svojih obaveza prema Haškom tribunalu“ i da će „locirati, uhapsiti i predati (haškog optuženika) Ratka Mladića, kao i ostale optužene“. Jeremić je podvukao da to nije „samo politički zahtev“ na putu ka EU, već „moralna obaveza – prema žrtvama i njihovim porodicama, ali i prema nama i našoj demokratiji“.

– Evropski ministri su se složili u toku rasprave, uz neke izuzetke, da je upravo u ovom trenutku neophodno napraviti još jedan korak napred, a o tom dodatnom koraku za evropsku Srbiju govorićemo idućih dana – kazao Dimitrij Rupel. On je dodao da je EU i te kako svesna ogromnog značaja Srbije i njene uloge u stabilizaciji Balkana.
U predsedničkoj izjavi nakon završenih razgovora, navodi se, izmedu ostalog, da Srbija može da ubrza svoj put ka EU, uključujući i sticanje statusa kandidata u skoroj budućnosti. „Ali, njeno političko rukovodstvo, sadašnje i buduće, treba da potvrdi svoje opredeljenje za evropsku budućnost i ispuni preostale uslove za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), konstatuje se u saopštenju i dodaje da je neophodno da Srbija poštuje ranije pruzete obaveze i da se uzdrži od zapaljive retorike i aktivnosti koje mogu da ugroze stabilnost u regionu.
Komesar za proširenje Oli Ren podsetio je da su tehnički pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom završeni u septembru, a da je Komisija ratifikovala sporazum u novembru.
– Na državama članicama je sada da same procene da li je Srbija ispunila sve uslove da bi sporazum mogao da se potpiše, a na Srbiji da potvrdi svoju posvećenost evropskom putu i integracijama u EU – ocenio je Oli Ren. – Mislim da je veoma važno da bude potpuno jasno da EU želi da Srbija upotpunosti sarađuje sa Haškim trubunalom i da će učiniti sve što je u njenoj moći da izruči preostale ratne zločince. To nije samo uslov za potpisivanje već i moralan obaveza demokratske Srbije.
Govoreći o razgovorima srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića i njegovih evropskih kolega, Dimitrij Rupel je ocenio da je to bila prilika da Jeremić predstavi svoje poglede ministrima EU, ali i da čuje na šta Srbija može da računa do strane EU pred izbore u maju. Prema Rupelovim rečima Jeremić je rekao ministrima da je Srbija u sudbonosno važnom strateškom trenutku i da je vreme da Srbija potpiše SSP. On je rekao i da je Srbija svesna svojih obaveza prema Hagu, ali ne samo zbog integracije u EU već i zbog moralnih obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i „prema nama i našoj demokratiji“.
– Ministar Jeremić je izrazio želju da Srbija dobije nešto više od Unije. Ministru Jeremiću jasno smo rekli da oni koji dolaze u EU moraju da budu svesni da se EU neće približiti Srbiji, već Srbija EU, pri čemu je važno jedinstvo EU – rekao je Rupel.
Šefovi diplomatija su povodom Kosova ponovili da su se još u februaru složili da svaka država članica sama odlučuje, u skladu sa svojom nacionalnom praksom i međunarodnim pravom, kakve će odnose imati s Kosovom. EU će nastaviti da sarađuje sa svim međunarodnim akterima kako bi sačuvala stabilnost u regionu koji ima jasnu evropsku perspektivu.“Moramo se pozbaviti i integracijom Kosova u regionalnu saradnju“, konstatuju ministri u predsedničkom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari