Srbija otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Evropska unija otvoriće danas (utorak) novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom, o slobodnom kretanju kapitala, javlja agencija Beta.

Odluka o otvaranju poglavlja broj četiri u pregovorima sa Srbijom usaglašena je na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU i Radne grupe za proširenje EU, a ono će biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, po podne, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

U pregovorima o članstvu sa EU Srbija je do sada otvorila 17 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

Ove godine otvoreno je samo jedno poglavlje, krajem juna, na Desetoj međuvladinoj konferenciji a reč je o poglavlju 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Inače, Srbija je u prethodnoj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja a u 2017. čak šest.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu „metodologije“ procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije sa ciljem da proces proširivanja EU postane delotvorniji i „opipljiviji“ za građane zemalja-kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari