Srbija treba da ostane na kursu koji je zacrtan posle 5.oktobra 2000. a to su evroatlantske integracije. Sve svoje političke i ekonomske kapacitete moramo da koncentrišemo na ulazak u EU i NATO. Sve ostalo je sekundarno, pa i saradnja s Pokretom nesvrstanih – kaže za Danas član Predsedništva G17 plus Vlajko Senić.

Na pitanje da li je istovremeno moguće okretanje nesvrstanima i težiti ulasku u Evropsku uniju, Senić odgovara da je teoretski i to moguće, ali da je Srbija mala zemlja koja mora da odredi šta su joj prioriteti.

– Nesvrstani su bili deo politike SFRJ i pripadaju jednom drugom vremenu. Naša pozicija i ciljevi sada su mnogo drugačiji – ističe Senić.

Ovaj funkcioner G17 plus kaže su najnoviji stavovi predsednika Tadića o Pokretu nesvrstanih „verovatno argumentovana spoljnopolitička procena“, u koju „ne želi da ulazi“. Ipak, ističe da su domaći politički i ekonomski kapaciteti ograničeni i da ih zato treba fokusirati na region, Brisel i Vašington.

– Najveći deo naše ekonomske i spoljnotrgovinske razmene je sa zemljama regiona i EU, dok vrlo malo razmene imamo sa zemljama članicama Nesvrstanih. Bolje je nastaviti ono što se pokazalo dobrim – navodi Senić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari