Srbija treba da se okrene ka Evropskoj Uniji 1Foto: J.Č.

Evropska Unija prioritet je ka kom se treba usmeriti, a sa ostalima treba održavati korektne odnose, ocenjeno je sinoć na tribini pod nazivom „Prioriteti spoljne politike Srbije dvadeset godina od demokratskih promena – evroatlantske integracije, Rusija ili put svile?“.

Institut za evropske poslove uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije i Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu organizovao je debatu na Dorćol placu čija tema je bila spoljna politika Srbije 20 godina nakon demokratskih promena.

Pitanja koja su tom prilikom postavljena su između ostalog šta je bio prioritet spoljne politike pre 20 godina, a šta je danas. Govornici su analizirali put od evroatlantskih integracija, preko saradnje sa Rusijom do približavanja „putu svile“. U ulozi moderatora bila je novinarka Olja Bećković.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je obavljao funkciju premijera u periodu 2003-2004. godine, istakao je da se spoljna politika danas koristi za unutrašnje potrebe i da je došlo do skretanja sa evropskog puta.

„Nakon petog oktobra mi smo krenuli ka EU, ali mangupi u našim redovima 2004. godine promenili su taj kurs. Nismo stigli daleko. Danas je prioritet spoljne politike da Aleksandar Vučić ima što bolji imidž, a to je zloupotreba resursa za lične potrebe. Mi ćemo uvek biti vezani za zapadnu Evropu. Gradovi u kojima su se mnogi naši velikani školovali su Beč, Pariz, Berlin… Ako pogledate statistiku, videćete da naši ljudi ne idu u Rusiju da se leče ili na odmor, već su usmereni ka zapadnoj Evropi. Evropska Unija nas želi, ali to nije zato što nas vole ili ne vole, već zato što smo im potrebni,“ rekao je Živković.

Vesna Pešić, političarka i sociološkinja, istakla je da Srbija više nije na evropskom putu, a da je dokaz za to da dugo nije otvoreno novo poglavlje u pregovorima.

Glavni i odgovorni urednik portala Talas.rs i predsednik Libeka Miloš Nikolić naglasio je da je saradnja sa Kinom intenzivirana, ali da to ima i negativne posledice.

„Poslednjih godina odnosi sa Kinom su dobili ozbiljne razmere i kineski uticaj je značajan. Međutim, Kina će da koristi Srbiju kao malu labaratoriju i isprobaće ovde ono šta budu želeli. Mi ćemo u toj priči biti pokusni kunići.“

Na to se nadovezao Zoran Živković koji smatra da su ugovori sklopljeni sa ovom državom pre štetni nego korisni za srpsku ekonomiju.

Srbija treba da se okrene ka Evropskoj Uniji 2
Foto: J.Č.

„Ti ugovori predstavljaju se u javnosti kao sjajne investicije, ali nije tako. Puteve koje grade Kinezi mogu da prave i naše firme, ali za manje novca. Fabrike koje otvaraju su veliki zagađivači, a mi smo im jeftina radna snaga. Nisu to dobri ekonomski potezi“, rekao je Živković.

Branislav Lečić, glumac i političar, naveo je da „prvo treba da nađemo sebe pa tek onda da se okrenemo drugima“ naglašavajući da je uspostavljanje stabilne demokratije od suštinske važnosti.

„Džabe ti pričaš sa EU, ako u svojoj zemlji ne primenjuješ te vrednosti“, istakao je Lečić.

Na kraju  debate Olja Bećković je postavila svim govornicima pitanje gde vide Srbiju za 20 godina kada je reč o spoljnoj politici.

Oni su se saglasili da je Srbija deo Evrope i da joj je najbliža kulturološki, kao i da je sa njom privredno veoma povezana. EU po njihovom sudu jeste cilj i treba da bude prioritet u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari