Srbija uskoro preuzima predsedavanje Jadransko jonskom inicijativom 1Foto: Press služba Narodne skupštine

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković na 16. Konferenciji predsednika parlamenata Jadransko jonske inicijative u Crnoj Gori istakla je da će Srbija od 1.juna preuzeti predsedavanje ovom inicijativom na godinu dana i u okviru tog predsedavanja organizovati Konferenciju predsednika parlamenata.

Gojković je naglasila da saradnja u okviru Jadransko jonske inicijative govori o izraženoj svesti da napredak svake od pojedinačnih zemalja u velikoj meri zavisi od razvoja regiona u celini, a pre svega od stabilnosti i mira u regionu.

Srbija dosledno i odlučno zauzima stav da se svi izazovi u regionu moraju rešavati poštujući međunarodno pravo, postojeće regionalne aranžmane i principe kompromisa, dijaloga i solidarnosti. Svi akteri moraju da pokažu punu meru odgovornosti nasuprot unilateralnim potezima, nasuprot ekstremizmu, nasilju i fundamentalizmu“, poručila je Gojković .

Ona je dodala da je najbolja brana nerazumevanju, nepoverenju i nasilju, pored pridržavanja međunarodnog prava, dijaloga i kompromisa, svakako afirmacija saradnje na svim nivoima i u svim oblastima.

Istakla je i da tamo gde su naši zajednički interesi, želje i budućnost isprepletani zajedničkim politikama i projektima, tamo gde regionalni mehanizmi donose konkretne rezultate i poboljšavaju život naših građana, jačajući međusobno poverenje i razumevanje, neće biti mesta za nepoverenje i antagonizm, navodi se u saopštenju.

Zato, smatramo da se u daljem radu moramo fokusirati na sprovođenje konkretnih projekata i saradnju radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva, ženskih parlamentarnih mreža u kontekstu jačanja uloge parlamenata radi osnaženja legitimiteta političke saradnje. Donoseći vidljive, merljive i konkretne rezultate saradnje i unapređujući svakodnevni život naših građana na direktan način, približićemo im značaj naše regionalne saradnje, a u samom regionu ćemo na najbolji način ojačati stabilnost i omogućiti intenzivniji razvoj“, poručila je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da Srbija istrajava na stavu da se pronalaze zajednički interesi i sama podnosi niz inicijativa kako da se region što bolje poveže, pre svega ekonomski, kroz zajedničke infrastrukturne projekte, podsticanje investicija i veću razmenu roba i usluga, a sve u cilju za opšteg društvenog i ekonomskog razvoja.

Gojković je navela da Srbija učestvuje u svim regionalnim inicijativama, razvija odnose sa susedima i tamo gde ih dugo nije bilo, u cilju unapređenje regionalne saradnje na temeljima međusobnog poverenja i razumevanja.

Suštinski doprinos daju i međuparlamentarni oblici saradnje i parlamentarci, kao predstavnici građana imaju sve značajniju ulogu u procesima sve tešnje regionalne integracije“, rekla je Gojković i podsetila da se region u prethodnom periodu, pored razvojnih izazova, susretao i sa direktnim preprekama saradnji, kako specifično regionalnim, tako i globalnim.

Konferenciji pored predsednice Skupštine Srbije, prisustvuju predsednici parlamenata Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, domaćina Crne Gore, kao i zamenici predsednika i potpredsednici parlamenata Grčke, Italije, Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari