Nastavak sa 1. strane
Evropska Unija treba da pruži punu podršku i procesu koji vodi izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari, izjavio je ministar inostranih poslova Francuske Filip Dust-Blazi i dodao da Beograd i Priština moraju konstruktivno učestvovati u konsultacijama koje će pokrenuti Ahtisari.

Nastavak sa 1. strane
Evropska Unija treba da pruži punu podršku i procesu koji vodi izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari, izjavio je ministar inostranih poslova Francuske Filip Dust-Blazi i dodao da Beograd i Priština moraju konstruktivno učestvovati u konsultacijama koje će pokrenuti Ahtisari.
– Evropski partneri moraju ostati jedinstveni u podršci tom procesu, jer je to jedini način da mu se obezbedi uspeh i da se dođe do uravnoteženog statusa kojim će manjine biti zaštićene i koji će garantovati stabilnost na Balkanu – naglasio je Dust-Blazi.
On je predočio da je svako nasilje „za žaljenje“, da će međunarodne vojne snage morati da ostanu na Kosovu još duže vreme i stavio do znanja da i albanska i srpska strana „moraju pokazati mnogo uzdržanosti“. Francuski ministar je naglasio da je važno podržati demokratske snage u Srbiji, da treba pomoći predsedniku Srbije Borisu Tadiću i da se „niko ne sme osetiti poniženim“. Dodao je da se očekuje da se u proevropsku vladu uključi i lider DSS Vojislav Koštunica, za koga je Dust-Blazi primetio da nije primio izaslanika UN Martija Ahtisarija.
Zamoljen da precizira da li će zeleno svetlo za obnovu pregovora EU-Srbija biti dato čim se formira nova vlada u Beogradu, Dust-Blazi je uzvratio da nova srpska vlada mora dokazati da u Srbiji deluju demokratija, pravosuđe, pravna država i da se sprovode reforme. U te reforme, prema njegovim rečima, svakako spada i dostizanje pune saradnje s Haškim sudom.
Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, čija je zemlja aktuelni predsedavajući EU, izjavio je uoči sastanka Saveta ministara EU da se Kontakt grupa, u kojoj je i Rusija, bavi pitanjem Kosova upravo zbog razlika u stavovima prema rešavanju tog problema.
– Sada ćemo, posle upoznavanja s Ahtisarijevim predlozima, morati opet da pažljivo prodiskutujemo problem Kosova s Rusijom i ja se nadam da će biti nađeno rešenje radi stabilnosti Balkana – naglasio je Štajnmajer.
Visoki predstavnik EU Havijer Solana je pre sastanka izjavio da će EU uputiti „povoljan signal“ kad bude oformljena nova srpska vlada. Austrijska ministarka inostranih poslova Ursula Plasnik se, pored ostalih, izjasnila za obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Beograda. Ona je uoči ministarskog zasedanja u Briselu rekla da je pretpostavka za to da se nova vlada u Srbiji zauzme za punu saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.
– Brzim formiranjem vlade koja bi jasno i aktivno izrazila odlučnost da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i mi treba da vidimo da što je moguće pre budu obnovljeni pregovori sa EU – rekla je ministarka Plasnik. Beta/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari