Srbiji se nameće lažna dilema EU ili Rusija 1Foto: SDP

Krivo je postavljena teza, da je Srbija između Rusije i EU. Zaoštrenost odnosa Rusije i NATO neće izdržati još dugo. Kretanje je takvo da već sada Nemačka, Italija i Francuska naznačavaju kako se ova kriza mora prevazići čim pre, rekao je juče Budimir Lončar, čuveni ministar inostranih poslova SFRJ na tribini pod nazivom „Međunarodni odnosi i antifašizam“.

Lončar je obrazložio svoj stav o diplomatskoj poziciji Srbije rečima da je odabir između EU i Rusije „nategnuta dilema“. On je rekao da se Rusija oseća kao opkoljena zemlja i da je zbog toga sada u kontraofanzivi.

– Kisindžer rekao da se mora revidirati Atlantizam. Greška je Klintona što je proširio Atlantski pakt, jer sada ulaze u trbuh Rusije sa Ukrajinom. Kad tad će doći do preispitivanja i prilagođavanja odnosa Rusije i Zapada. Srbija ne treba da ima opterećenje da li će sa ili protiv Rusije. Eu u svojim uslovima za članstvo treba da insistira na tradiciji antifašizma, kao i da ne dozvoli reviziju fašizma. Poglavlja 23 i 24 govore o vladavini prava,  to mora biti preduslov za ulazak u EU, a ne kosi se sa dobrim odnosima Srbije i Rusije – naveo je Lončar.

On je istakao da je Jugoslavija pre raspada bila na nivou sadašnjih članica EU, zapadnih, a ne istočnih zemalja članica, a da je sada svaka od bivših republika u ekonomskim dugovima i društveno u velikom društvenom zaostatku za Unijom.

– Rat je na ovim prostorima srušio društvene vrednosti, zaustavio razvoj. Ceo region zaostaje za prosekom EU, Srbija 30, Hrvatska 20, a Slovenija 15 godina. Jasno se vidi šta je zadatak, a Rusija tu nije prepreka – ponovio je svoj stav ugledni diplomata.

Govoreći o globalnim izazovima izneo je mišljenje da je svet danas u središtu nuklearne krize i da je to „igra nerava koja lako može izmaći kontroli“. Smatra da je Kina ostvarila izvanredan ekonomski napredak, kao i da je pobeda Trampa u SAD još jedan faktor koji produbljuje neizvesnost.

– Nije Tramp stvorio situaciju, već situacija Trampa. Neophodno je stvoriti jedno veliko otvoreno i fer svetsko tržište, a Tramp proglašava protekcionizam parolom Amerika prva. Danas je multicentrični svet. Savezništvo po principu interesa. Liberallni kapitalizam posle godina pozitivnih efekata, stvorio je i produbio neravnopravnost, a i EU, koja je imala postulat odgovornog društva socijalne pravde, pala je pod taj uticaj. Oslabila je srednja klasa u svim velikim i važnim članicama. Nekada se govorilo o umreženosti ideologije i kapitala, a sada imamo dominaciju kapitala, bez ideologije, nad politikom. Vojno industrijski kapital nadvladao je ideologiju i politiku. Postoji nova doktrina, izvoz demokratije. Završetkom Hladnog rata nestao je bipolarni poredak, a intervencijom SAD u Iraku završena je era unipolarizma – podvukao je Lončar.

Takođe, on je pred okupljenima izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu, za koji je vezan, kako je rekao, i privatno i profesionalno.

Predavanje Budimira Lončara održano je u okviru „Političke akademije SDP Srbije“, a među okupljenima bili su neki istaknuti članovi stranke, ali među njima se nije nalazio i predsednik stranke Rasim Ljajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari