Srbima na Kosovu ne odgovara planirana ZSO 1Foto: EPA/ Đorđe Savić

O Zajednici srpskih opština treba ponovo ozbiljno razgovarati jer onakva kakvom je predviđa Briselski sporazum i kosovski Ustav nije prihvatljiva.

Srbi na Kosovu nisu srećni zbog ZSO, ali zato što njeno formiranje vodi ka gašenju institucija Srbije na Kosovu, čega se plaše i šta ne žele, jer je ona još jedan ustupak Srbije u koraku ka priznanju nezavisnosti Kosova, kažu sagovornici Danasa komentarišući izjave kandidata za premijera Kosovo Aljbina Kurtija, koji kaže da ZSO nije želja Srba na Kosovu već Beograda.

– Na Kosovu sada imamo 130.000 Srba. Preko dve trećine njih živi južno od reke Ibar, ali osim toga, trenutak koji me naterao da shvatim da smo možda i mi zanemarili pitanje lokalnih Srba ima poseban datum, 23. decembar 2015. Odluka Ustavnog suda koja kaže da je Zajednica srpskih opština neustavna – izjavio je Kurti za RTK. On smatra da kosovski Srbi imaju strah od Beograda.

– Sledećeg dana nije bilo protesta kosovskih Srba. Dakle, nije da su oni želeli Zajednicu, nego Beograd. Oni su samo uplašeni – rekao je Kurti.

Funkcionerima Srpske liste sa Kosova ili kosovskim naprednjacima sada je prioritet ulazak u kosovsku vladu, s obzirom na to da ih Kurti u njoj neće. A donedavno su insistirali da ZSO bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom i zajedno sa zvaničnim Beogradom brojali koliko je tačno dana prošlo od postizanja Briselskog sporazuma i neispunjavanja obaveza Prištine u vezi sa formiranjem ZSO.

Goran Bogdanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke sa KiM, za Danas kaže da se svašta moglo čuti na Kosovu pre i posle izbora i da Kurtiju nije stalo ni do čega osim ujedinjenja sa Albanijom, ali da Kurti bar govori iskreno šta misli za razliku od Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

– Zajednica srpskih opština nije želja, ali jeste potreba Srba sa KiM posle svega što je Briselski sporazum iznedrio. Međutim, ta ZSO ne treba da bude poput one iz Briselskog sporazuma ili prema Ustavu Kosova. O njoj treba povesti ozbiljan dijalog – kaže Bogdanović. Kako dodaje, prema Briselskom sporazumu ZSO nema izvršnih ovlašćenja, svedena je na nevladinu organizaciju i može imati nadležnosti poput lokalne samouprave. Odnosno nadležnosti sa lokala bi se premestile na ZSO, što dodatno komplikuje život. Zašto bih ja za na primer dokument iz katastra umesto u Leposavić išao u Severnu Mitrovicu… – objašnjava Bogdanović.

Marko Jakšić, bivši odbornik i član Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“ u Skupštini Severne Mitrovice, za Danas kaže da Kurtijeve izjave u vezi sa ZSO potvrđuju pretpostavku da je reč o još jednom populističkom lideru na Balkanu.

– On vrlo vešto izvrće činjenice i donosi pogrešne zaključke istrgnute iz opšteg konteksta. Da. Istina je da Srbi na Kosovu nisu srećni zbog ZSO ali zato što njeno formiranje vodi ka gašenju institucija Srbije na Kosovu, čega se plaše i šta ne žele. Da. Istina je da je Srpska lista na izborima dobila 96 odsto glasova Srba, a jedan od glavnih političkih ciljeva te liste je formiranje ZSO, dakle i u tom slučaju Kurti greši kad tumači volju kosovskih Srba. Da, istina je da Srbi nisu protestovali protiv odluke Ustavnog suda Kosova da su delovi sporazuma o ZSO neustavni, ali su npr. vrlo oštro i drugo protestovali protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, nego se na to Kurti pravi slep. Da sam na njegovom mestu, ne bih bio toliko protiv ZSO, jer je ona još jedan ustupak Srbije na koraku ka priznanju nezavisnosti Kosova, a i ujedno međunarodna obaveza Kosova na putu ka EU – kaže Jakšić.

Kako dodaje, lično mu je drago zbog ovakvih izjava budućeg premijera, jer potvrđuju da, što se buduće vlade na Kosovu tiče, Briselski dijalog je mrtav, te je vreme za povratak na status quo i obavezno preispitivanje svih sporazuma od strane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari