Srbima na Kosovu ne odgovara planirana ZSO

Kandidat za premijera Kosova smatra da je Zajednica srpskih opština želja Beograda

Ostavite komentar


  1. Kao kolega imam samo jednu zamerku, nadam se da nije dat naslov sa nekom zadnjom namerom. Za ovakav stav u naslovu teksta koji tezi da bude analiticki potrebno je ipak staviti Kurti: Srbima na Kosovu ne odgovara planirana ZSO.

    1. Srbima sa KiM odgovara ZSO ali u izvornom smislu, onakvom kakvim su ga potpisali i Taci i Dacic. R. Kosovo kao gradjanska drzava iskljucuje pravo nekoj nacionalnoj zajednici visa prava na ustrb drugih Kosovara. Dakle Ni Albanaca ni Srba i zato je ustavni sud osporio ZSO sa izvrsnim ovlascenjima.
      Kao sto ce se ustav Srbije menjati prilikom konacnog dogovora, tako je i ustav R. K. trebao da se menja potpisivanjem Briselskog Sporazuma jer mnoge stvari kao npr. prenosenje obaveza sa UNMIKA na EULEKS je direktno vezano za ustav.
      Nego, pored mnogih opcija koje se polako kristalisu, Briselski Sporazum i ZSO + je u ovom trenutku najprihvatljivije za Albance pa mu zato dizu cenu.
      Ipak. Konacno resenje ce biti: Ostanak cetri opstine severno od reke Ibar u Srbiji, ZSO + za preostalih sest opstina + Gora i eksterotijalnost SPC po modelu Vatikana.

      1. Kad se promeni ustav Kosova, promenice se i ustav Srbije, s`tom razlikom sto ce i Vojvodina dobiti siroku autonomiju. Sa susednim Kosovom je prica odavno zavrsena, samo se svi prave da im to nije poznato.

        1. @Ce Gevara

          Ako je sve gotovo sa Kosovom, zasto se onda ta „nezavisna i suverena drzava“ ne uclani u UN, u OEBS; Savet Evrope, Interpol itd? Zasto su Amerikanci imenovali dvojicu pregovaraca ako je „sve gotovo“? Da li je „sve gotovo“ i sa Kinom, Rusijom koji ce dozvoliti clanstvo u UN-u? Da li je „sve gotovo“ i sa Spanijom, Kiprom, Grckom ili Slovackom koje samo sto nisu priznali tu „drzavu“?

  2. Priča oko ZSO je bezpredmetna jer je Vučić posle potpisivanja tog dogovora ugasio sve srpske institucuje (koje su do tada, kako tako, funkcionisale na Kosovu). Sada se u priču ubacuje ogranak SNS za Kosovo (SL) i to kao saradnik sa albanskim kriminalcima (to se videlo i na snimku sa jahte) a ne kao prava politička organizacija. Uostalom, odavno je poznato da za kriminalce ne postoje granice niti nacionalnost već samo profit, zato SNS i albanske partije savršeno sarađuju.

  3. Ako se „ZSO“ shvati kao „Zajednica Slobodnih Opstina“ onda je citavo Kosovo – vec postalo to. Nacionalni predznak ispred sela i opstina je izmiljotina SPS i radikala koji zele da unesrece ono malo srba na severu Kosova -kao sto su uradili u Bosni sa slicnom tkz „republikom spskom“.

    1. Ljude na Kosovu ali i sire je unesrecila pre svega ta tzv. „republjika aljbanska“, ako cemo realno. Mala, palanacka veljikoaljbanska tvorevina sa raznim kurtijima, tacijima, haradinajima i slicnima. Republika Srpska je legitimna, rezultat medjunarodnog dogovora, postojanje su joj potpisali Amerikanci, Rusi, Srbija, Hrvatska, njeno postojanje je potvrdjeno u UN-u, dok je ta tvorevina na Kosovu ilegalna, nepriznata, bez medjunarodnog legimiteta. Kapish?

      1. U stvari, jedini koji ne kapiraju ovdje (ili se prave ludi) si ti i tebi slični.
        Republika Šumska je genocidna tvorevina koja nikada nije postojala, dok je KiM imalo svoje poznate granice (manje više slične ovim današnjim) još u srednjem veku.

        1. @Nelson
          Kosovo sada ili pre pedeset godina ili pre dvesta godina nije jedno te isto. Ako je nesto genocidna tvorevina onda je to upravo „republjika aljbanska“ na Kosovu koja je nastala dugotrajnim i sistematskim etnickim ciscenjem Srba i zlocinima nad Srbima od strane Albanaca a pod patronatom raznih okupatora. pocev od Turaka, preko Austro-Ugarske, nacista i fasista za vreme II svestkog rata, ali i Titovih komunista, do danas, kada je Kosovo pod NATO okupacijom. Tako ste postali vecina na Kosovu, genocidom, zlocinima, pljackanjem i potpalicavnjem. U odnosu na „republjiku aljbansku“ ta „republika sumska“ je cista kao suza, pravno i medjunarodno utemeljena, samostalnija i funkcionalnija.

        2. Samo sto na tom Kosovu u srednjem veku vecina nisu bili Albanci nego Srbi, nikada, osim za vreme nacista u trajanju od par godina, na Kosovu nije postojala albanska drzava ili albanska vladavina. Cak i naziv Kosovo nije albanski nego je srpski. Nikakve veze nema Kosovo od pre nekoliko stotina godina i danasnje, nasilno albanizovano Kosovo tako da ne postoji nikakav kontinuitet izmedju onog Kosova i ovog „Kosova“. Srbi su u BiH tek nakon pretrpljenog genocida za vreme II svetskog rata postali drugi narod po brojnosti dok su Albanci tek POSLE genocida nad Srbima postali vecina. Sasvim dovoljno o tome ko je tu genocidna tvorevina.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.